Emil Boc în conflict deschis cu Ministerul Sănătății

1

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, e nemulţumit de o OUG care prevede că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, însă fără ca documentul să prevadă şi sursa de bani.

 

Ministrul Sănătăţii a declarat la Digi 24 că primăriile pot cere bani pentru centrele de vaccinare de la Ministerul Dezvoltării. Vlad Voiculescu a mai afirmat că primarul municipiului Cluj-Napoca l-ar fi putut suna pe premierul Florin Cîţu, cu care este coleg de partid.

Întrebat dacă explicaţiile oferite de ministrul Sănătăţii îl satisfac, Emil Boc a răspuns: ”Categoric, nu! Aici e vorba de reguli şi proceduri. Democraţia în esenţă este un ansamblu de reguli şi proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătăţii şi indiferent de cine este preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate şi rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanţi doar ai unor instituţii şi eu şi domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative şi prin proceduri. Or revolta primarilor şi nemulţumirea majoră a fost aceea şi este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitaţii, se pot întreprinde acţiuni administrative concrete, nu poveştile sau discuţiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătăţii spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaţionalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administraţiei publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administraţiilor locale, administraţii cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătăţii, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziţionarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare şi a altor lucruri, care iarăşi se ridică la nişte cheltuieli destul de ridicate”.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România precizează că nu are un conflict personal cu Vlad Voiculescu.

”Discuţia mea nu vizează persoana particulară a domnului Voiculescu, e raportul instituţional cu Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii trebuie să ştie că nu poate trata administraţiile locale ca o Cenuşăreasă, adică noi suntem la încasat şi domniile lor la dispus. Într-o ţară democratică europeană, nici un minister nu-şi permite să aloce responsabilităţi administraţiei publice locale, fără să discute în prealabil cu aceştia şi fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabileşte”, afirmă Boc.

Meniul restaurantului din Palatul Parlamentului în 2021

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele