Enel X devine lider pe piața poloneză acoperind o cotă de 70%

Dinu Alexandru

Enel X, divizia de servicii energetice a grupului Enel, a devenit lider pe piața poloneză de echilibrare a rețelei prin managementul consumului pentru perioada 2021 – 2023, acoperind o cotă de 70% din acest segment pe piața de capacități din țară în perioada desemnată.

Enel a câștigat o capacitate de 546 MW pentru echilibrarea rețelei prin managementul consumului pentru 2023, alături de cele primite luna trecută, de 446 MW pentru 2021 și 546 MW pentru 2022. Cele trei capacități au fost acordate Enel în cadrul primelor trei licitații organizate pe piața de capacități din Polonia.

”Cele mai recente trei capacități obținute ne ajută să ne dezvoltăm portofoliul global de servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului și să devenim lider pe piața poloneză aflată în plină dezvoltare. Experiența noastră pe diverse piețe de echilibrare a rețelei prin managementul consumului din întreaga lume ne permite să afirmăm că intrarea pe piața de capacități din Polonia poate fi atât o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor cu rețeaua electrică, dar și o oportunitate prosperă de business pentru consumatorii comerciali și industriali din țară. Serviciile de echilibrare a rețelei prin managementul consumului și, mai mult, participarea în cadrul licitațiilor pe piețele de energie, continuă să joace un rol important în efortul tuturor sistemelor energetice de a beneficia de o eficiență a costurilor și o decarbonizare mai rapidă,” a declarat Francesco Venturini, Directorul General Enel X.

Enel X a început să furnizeze primele servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului pe piața poloneză în 2017. În Polonia, serviciile de echilibrarea rețelei prin managementul consumului contribuie din ce în ce mai mult la siguranța rezervelor de energie. În 2023, echilibrarea rețelei prin managementul consumului va reprezenta peste 3% din capacitatea contractată a țării pe piața capacităților de energie.

Citeste si...  Modificare în piața IT în ceea ce privește licitațiile guvernamentale

Programele de echilibrare a rețelei prin managementul consumului au ca scop încurajarea utilizatorilor finali de a-și ajusta consumul de energie pentru a facilita stabilizarea rețelei atunci când acest lucru este solicitat de sistem. Echilibrarea activă a rețelei prin managementul consumului permite o flexibilitate sporită a rețelei, care poate determina o utilizare mai eficientă a infrastructurii de energie, garantând astfel securitatea rețelei și stabilitatea prețurilor energiei. Aceste programe presupun remunerații acordate utilizatorilor pe tot parcursul anului, pentru disponibilitatea acestora de a răspunde în eventualitatea unei urgențe a rețelei.

Enel este lider global în domeniul programelor de echilibrare a rețelei prin managementul consumului, cu o capacitate de peste 6 GW gestionată și distribuită actual în America de Nord și America de Sud, Europa, Asia și Oceania.

Enel X este o nouă linie globală de afaceri a Grupului Enel, dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoare în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, locuințe, industrii și mobilitate electrică.

Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Este una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa și se numără printre companiile de top din sectorul energetic din Europa, în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.

Grupul Enel activează în peste 30 de țări și are o capacitate instalată netă de producție de energie de peste 89 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2,2 milioane km, are peste 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, gestionează deja unități de producție cu capacitate de aproximativ 43 GW, printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă şi hidroenergie în Europa, America, Africa, Asia și Australia.

Citeste si...  Ciucă are așteptări mari de la Polonia

Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *