Enigma exploziilor de la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei

0

Ucraina denunță un ”act terorist” al Moscovei, în timp ce oficialii atestă deja un act de sabotaj, după exploziile care au făcut nefuncționale gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Amploarea pagubelor înseamnă că este puțin probabil ca prin cele două gazoducte Nord Stream să mai poată fi transportat gaz în Europa în această iarnă, chiar dacă ar exista voință politică de a le aduce în funcțiune, au spus analiștii de la Eurasia Group, potrivit Al Jazeera.

„În funcție de amploarea daunelor, scurgerile ar putea însemna chiar o închidere permanentă a ambelor linii”, au scris analiștii Henning Gloystein și Jason Bush.

În prezent, Rusia mai exportă gaze în Europa prin două gazoducte, Naftogaz (prin Ucraina) și TurkStream (spre Turcia), către doar câteva țări.

„Scurgerile de această dimensiune reprezintă un pericol sever pentru siguranță și mediu, în special dacă Rusia nu încetează să pompeze gaz în sistem”, au spus analiștii.

Scurgerile de gaz din conducta avariată Nord Stream 2 din Marea Baltică vor continua câteva zile și poate chiar o săptămână, a spus autoritatea daneză pentru energie.

Navele ar putea pierde flotabilitatea dacă intră în zonă și ar putea exista riscul ca gazele scurse să se aprindă peste apă și în aer, dar nu ar exista riscuri asociate cu scurgerea în afara zonei de excludere.

Act de sabotaj și atac terorist

Scurgerea ar afecta doar mediul din zona în care se află pana de gaz din coloana de apă, dar evacuarea gazului metan cu efect de seră ar avea un impact dăunător asupra climei.

Iar îngrijorările inițiale cu privire la un act de sabotaj se confirmă pe zi trece. Premierul danez Mette Frederiksen a declarat marți seară că scurgerile de gaze din gazoductele Nord Strem 1 și 2 au fost cauzate de ”acte deliberate”.

”Nu există încă informaţii care să ne spună ceva despre cine este responsabil. Nu avem mai multe informaţii decât ceea ce oferim în această seară”, a spus premierul danez.

Autoritățile germane vorbesc, de asemenea, despre un sabotaj, la fel și prim-ministrul Poloniei și chiar președintele Comisiei Europene. Iar Ucraina vorbește fățiș despre un ”atac terorist” al Moscovei.

„Scurgerea de gaze pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este altceva decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune la adresa UE”, a scris consilierul prezidențial de la Kiev, Mikhaylo Podolyak, pe Twitter.

Explozii subacvatice rap   ortate de suedezi

Centrul German de Cercetare în Geologie GFZ a declarat marți că un seismograf de pe Bornholm a arătat vârfuri la 00:03 GMT și 17:00 GMT luni, când au avut loc pierderile de presiune.

Bjorn Lund, directorul Rețelei Seismice Naționale Suedeze, a declarat pentru Al Jazeera că a detectat luni două explozii în vecinătatea insulei daneze Bornholm, „foarte aproape” de locația în care autoritățile maritime suedeze au declarat că au loc scurgeri.

Lund a spus că este „foarte clar” că nu a avut loc un cutremur. Rețeaua analizează date pentru a compara exploziile recente cu exploziile pe care marina suedeză le declanșează în apă în timpul exercițiilor de antrenament de lângă coastă.

„Avem destul de multe date despre exploziile în apă… [marina] ne anunță adesea despre detaliile despre asta. Deci, datele de la explozia de ieri sunt foarte asemănătoare. Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii care au loc în apă”, a spus Lund.

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele