Erdogan, a câștigat un nou mandat de cinci ani în fruntea Turciei

0

Recep Erdogan va conduce Turcia încă cinci ani, după alegerile prezidenţiale de duminică. El a primit aproape 53 la sută din voturi, conform rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 98% din buletine. Principalul său rival a obţinut doar 30,7%.

Liderii opoziţiei turce acuză că rezultatul a fost manipulat. Recep Erdogan şi-a proclamat victoria şi a susţinut că alegerea sa din primul tur înseamnă că ţara va continua lupta împotriva terorismului. Prezenţa la vot a fost de aproape 90%.

Recep Erdogan a fost prim-ministru între 2003 şi 2014.

În mod normal, alegerile prezidenţiale ar fi avut loc în 2019, dar au fost devansate la dorinţa sa, după ce Constituţia a fost modificată pentru a-i oferi mai multe puteri.

Recep Tayyip Erdogan: “Turcia a decis în favoarea luptei decisive împotriva organizaţiilor teroriste, inclusiv PKK, şi mişcării Gülen. În acelaşi timp, rezultatele arată că trebuie să continuăm eliberarea pământurilor siriene şi să le deschidem calea oaspeţilor noştri (refugiaţilor sirieni, n.red.) să se poată întoarce în siguranţă acasă”.

Victoria în aceste alegeri prezidenţiale și majoritatea în parlament îi deschid calea unui nou mandat de cinci ani, în care va avea puteri sporite, pentru că devine atât șef al statului, cât și al guvernului.

“Mesajul este clar. Cu o participare de aproape 90% la alegeri, Turcia a dat lumii o foarte bună lecție de democraţie. Astăzi, ţări unde participarea la vot este de 30-40% se identifică singure drep “democraţii”. Le cer celor care îşi definesc alegerile cu o prezenţă de sub 50%, în ţările lor, drept “democratice”, să asculte foarte bine acest mesaj”, a declarat Erdogan.

În urma unui referendum câştigat la limită anul trecut, Erdgoan s-a asigurat ca, odată reales preşedinte, va controla guvernul, va putea să înfiinţeze ori să desfiinţeze ministere, să dizolve parlamentul şi declanşeze noi alegeri.

Citește și Erdogan: SUA nu mai pot avea rolul de mediator în Orientul Mijlociu

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele