Eugen Teodorovici vrea cenzurarea libertății de exprimare a opoziției: “Am propus să renunțăm la imunitatea pentru declarații politice”

0

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri seară la Antena 3 că a propus renunțarea la imunitatea parlamentară pentru declarațiile politice, susținând că sunt senatori și deputați care spun lucruri neadevărate și ei ar trebui trași la răspundere pentru asta.

“Am şi propus să renunţăm la această imunitate parlamentară în cazul declaraţiilor politice, ca fiecare parlamentar când declară lucruri neadevărate de la tribuna Parlamentului să şi răspundă. Sunt convins că nu o să fie acceptat acest lucru, dar poate fi din respect pentru români, să renunţăm la această imunitate parlamentară. Ca să fii responsabil de ceea ce declari în faţa poporului. Dacă eu spun o cifră, tu vii cu altceva, vii cu fel de fel de date false, omul de afaceri, persoana fizică, pensionarul aude că nu mai sunt bani de pensii, omul de afaceri spune: uitaţi ce creşte TVA-ul, sau altă măsură. Ce să creadă oamenii?”, a afirmat Teodorovici.

Imunitatea parlamentară pentru voturi și declarații politice este statuată în Constituție la articolul 72:

  • (1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
  • (2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Parlamentul României a fost criticat în nenumărate rânduri pentru faptul că a blocat o serie de anchete penale deoarece, profitând de prevederea referitoare la imunitatea pentru voturi și declarații politice, a respins începerea urmăririi penale sau a reținerii și arestării pentru mai mulți senatori și deputați.

Citște și Mihai Șora:Nici în glumă nu ar trebui să vorbim despre ROEXIT

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele