Europa crește, IMM-urile românești scad

0
IMM-finantare-credite-banci-Bogdan-Rosu-Next-Capital-factoring

Cifra de afaceri a IMM-urilor din România a scăzut cu aproape 14% în august faţă de luna precedentă. Statisticile indică, în opoziție, creșterea economiei zonei euro pentru a treia lună la rând în septembrie, după declinul pe parcursul a patru luni consecutiv (martie, aprilie, mai și iunie) determinat de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică.

 

Se evidențiază creșterea industriei prelucrătoare din Germania, prima economie a regiunii. Dar și că economia regiunii a crescut pentru a treia lună consecutiv în septembrie, dar cu un ritm în decelerare, pe fondul persistenței crizei sanitare, cu impact nefavorabil în sfera sectorului terțiar.

IMM-urile – prima lună de scădere de după relansarea economiei

Cîțu se laudă cu IMM Invest

Cifrele sunt prezentate de Barometrului SmartBill, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa softurilor financiar-contabile.

Conform studiului, IMM-urile din România încheie sezonul de vară cu prima lună de scădere de după relansarea economiei, la mijlocul lunii mai. Astfel, comparativ cu luna iulie, evoluţia cifrei de afaceri a fost una negativă, de -13,85%, iar cea anuală şi-a menţinut trendul, înregistrând -3,76%.

Potrivit platformei, ce monitorizează peste 20.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din toată ţara, luna august este a treia din 2020 cu cifre negative, alături de ianuarie şi aprilie. Valorile sunt, însă, foarte apropiate de cele înregistrate în august 2019, când scăderea a fost de 12 procente.

De altfel, singurul sector ce a mai înregistrat cifre pozitive în luna august este cel al activităţilor de servicii administrative şi de suport – +2%. Cele mai mari scăderi au fost identificate de către Barometru în cazul agriculturii şi pescuitului (-46%), sănătăţii şi asistenţei sociale (-21%) şi transportului (-19%).

La nivel regional, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Sud-Vest, de peste -30%, în timp ce tot restul României s-a menţinut între -10% şi -20%.

Deşi poate fi considerat negativ pentru luna august, Barometrul arată, în acelaşi timp, că potenţialul IMM-urilor din România este unul uriaş, indiferent de provocările pe care le întâmpină antreprenorii.

Purificator de aer anti-coronavirus pe Casoteca.ro

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele