Europa va fi lovită de recesiune dacă Putin închide total conductele de gaz, avertizează specialiștii

0
ande politicieni corupri gaze electricitate curent costuri mari
frig în casă

Tot continentul ar putea fi împins în recesiune dacă Rusia va opri alimentarea cu gaze, au sugerat economiștii, citați de CNBC, după ce Gazprom a stopat livrările prin Polonia și Bulgaria.

Uriașa companie energetică de stat a anunțat miercuri că livrările de gaze spre cele două țări est-europene au încetat după ce acestea au refuzat cererea Moscovei de a plăti gazul în ruble. Gazprom declară că livrările vor fi reluate odată ce aceste plăți vor fi făcute, ceea ce a adus acuzații de „șantaj” din partea lui Kiril Petkov, premierul bulgar.

Fiindcă în următoarele săptămâni se apropie termenele limită pentru plata din partea unei serii de alte țări europene care este puțin probabil să cedeze la cererile Kremlinului de plată în ruble, preocupările legate de amenințările anterioare ale președintelui Vladimir Putin privind un blocaj larg al livrărilor de gaze către națiunile „neprietenoase” au revenit în atenție.

Economistul-șef al Berenberg, Holger Schmieding, și economistul senior Kallum Pickering au declarat că oprirea pare a fi un avertisment din partea Moscovei că ar putea pune în practică amenințarea.

Amintim, gazul reprezintă circa un sfert din producția de energie a Uniunii Europene, iar Rusia furnizează în mod obișnuit aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale acesteia.

De asemenea, Europa se confruntă cu șocuri economice concomitente cauzate de războiul din Ucraina și cu o creștere a prețurilor la alimente și energie exacerbată de conflict, ceea ce a generat îngrijorări legate de „stagflație” – un mediu cu o creștere economică scăzută și o inflație mare.

Tot Berenberg a sugerat că actualele acțiuni vor menține probabil presiunile stagflaționiste în al doilea trimestru al anului.

O oprire bruscă a livrărilor de gaze rusești către Europa ar putea împinge Europa în recesiune. Impactul precis al unui astfel de embargo imediat asupra gazelor este greu de prevăzut„, au declarat Pickering și Schmieding.

Calculele potrivit cărora ar scădea nivelul PIB-ului zonei euro în 2023 cu 3 puncte procentuale în raport cu un apel de bază… par a fi puțin prea pesimiste, în opinia noastră, dar ar fi cu siguranță o lovitură majoră pentru activitate până la sfârșitul următorului sezon rece, în primăvara anului 2023.”

Totuși, o astfel de măsură ar fi, de asemenea, costisitoare pentru Rusia și complicată de pus în aplicare și, deși decizia de a opri fluxurile către Polonia și Bulgaria ar putea întări hotărârea UE de a pune capăt dependenței sale de gazul rusesc, multe state membre se opun unui embargo imediat asupra importurilor.

Polonia a anunțat că intenționează să elimine treptat toate importurile de combustibil rusesc până la sfârșitul acestui an, dar UE ar vrea să reducă drastic achizițiile de gaze până la sfârșitul anului în curs, lucrând în același timp pentru o eliminare totală până la finalul deceniului.

Prin urmare, scenariul de bază al Berenberg este că UE va reduce importurile de gaze cât mai repede posibil fără a risca o penurie fizică, ceea ce va duce probabil în 2024 la încetarea importurilor.

Într-un astfel de caz, prețurile la energie ar rămâne ridicate, dar probabil că nu ar crește în continuare. Europa ar putea digera treptat șocul prețurilor la energie, revenind probabil la o creștere semnificativă în timpul verii, cu excepția cazului în care blocajele legate de COVID-19 din China și penuria de aprovizionare rezultată s-ar agrava mult dincolo de trimestrul al doilea„, adăugă specialiștii.

În fine, ei au remarcat că încetarea fluxurilor de gaze rusești rămâne un risc secundar care ar forța probabil unele țări europene să raționalizeze livrările de gaze către anumite zone industriale la sfârșitul acestui an sau la începutul anului următor.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele