Eurostat: România are cel mai mare deficit bugetar din UE

0

Deficitul României a crescut la 4,1% în trimestrul doi, după ce a ajuns la 3,6% în primul trimestru. Astfel, România a ajuns țara cu cel mai mare deficit bugetar din UE, care alăturat la cea mai mare creștere economică, pare a redesena tabloul din 2008, când creșterea economică a fost de 8,1%, iar deficitul de 5,3%.

Datele au fost prezentate de Eurostat și sunt calculate după metodologia European System of Accounts (ESA 2010).

După România, cele mai mari deficite bugetare le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

La nivelul celor 28 de state ale UE, deficitul bugetar a crescut la 1,3%, date ajustate sezonier, faţă de 1,1% înregistrat în primul trimestru al acestui an.

Devine, astfel, din ce în ce mai greu ca România să se încadreze în ținta de deficit de 2,96%, asumată în bugetul din acest an, asta în condițiile în care investițiile au scăzut (au fost tăiate) cu 52% față de anul trecut, fiind la un nivel minim record.

Datoria publică

Deși păstrăm avantajul unei datorii publice reduse, 37,2% din PIB în T2, acest avantaj se poate disipa, în condițiile în care între T2 2016 și T2 2017, datoria publică a crescut cu 0,5% din PIB.

Și e de așteptat ca datoria să continue să crească până la finalul anului, în condițiile în care încasările bugetare, deși în creștere, sunt sub nivelul prognozat de guvern, așa că acesta va fi nevoit să se împrumute pentru a acoperi cheltuielile suplimentare aduse de majorările de salarii din sisteml public și cele ale pensiilor.

Dacă guvernul nu va stopa cheltuielile, România riscă să intre în procedură de deficit excesiv.

Asta mai ales că bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, adică 0,78% din PIB, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: Eurostat: România are cel mai mare deficit bugetar din UE

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele