Expertul care a pregătit opinia dură a Comisiei de la Veneția: ”E datoria Parlamentului României să evite impunitatea infractorilor”

0

Martin Kuijer, expertul care a pregătit opinia Comisiei de la Veneția privind schimbarea legislației penale, a declarat pentru G4Media.ro că ”există multă incertitudine în legătură cu amendamentele Parlamentului României la codurile penale” și că opinia critică a Comisiei de azi ”a fost o opinie atipică pentru că am fost preocupați în legătură cu eficiența sistemului de justiție de a proteja victimele infracțiunilor”.

Martin Kuijer a mai spus pentru G4Media.ro că opinia Comisiei de la Veneția nu este obligatorie pentru autoritățile române, dar a avertizat că ”recomandările Comisiei de la Veneția sunt urmărite îndeaproape de entități politce. Chiar dacă nu sunt obligatorii, cred că e corect să spunem că vor avea impact asupra discursului politic”.

Declarațiile lui Martin Kuijer:

  • Există multă incertitudine în legătură cu amendamentele Parlamentului la codurile penale, multă incertitudine în legătură cu motivele din spatele unor amendamente, de ce le-a făcut Parlamentul, multă încertitudine legată de înțelesul real al amendamentelor. Există încă și mai multă incertitudine legată de impactul schimbărilor.
  • Pentru noi, Comisia de la Veneția, a fost o opinie atipică pentru că am fost preocupați în legătură cu eficiența sistemului de justiție de a proteja victimele infracțiunilor
  • E datoria Parlamentului României să evite impunitatea infractorilor
  • Nu există un orizont de timp pentru ca Parlamentul României să transpună recomandările noastre pentru că suntem un organism consultativ. Autoritățile române au reacționat pozitiv, dl Florin Iordache a fost aici la Veneția, a salutat opinia noastră și a spus că va fi luată în calcul de Parlament împreună cu decizia Curții Constituționale.
  • Ne așteptăm ca autoritățile române să ia serios în calcul recomandările noastre.
  • Recomandările Comisiei de la Veneția sunt urmărite îndeaproape de entități politce. Opinia adoptată azi a fost cerută de un alt organism de Consiliului Europei, reprezentanții săi au fost prezenți. Instituțiile Uniunii Europene urmăresc îndeaproape aceste recomandări. Chiar dacă nu sunt obligatorii, cred că e corect să spunem că vor avea impact asupra discursului politic.

Citește și Iohannis intenționează să-i cheme pe liderii partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări pe tema justiției

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele