Exploatarea copiilor și ambițiile părinților

0

Un accident mortal, petrecut într-o zonă muntoasă, greu accesibilă, a stârnit o emoție puternică, mai ales că victimele au fost doi copii. Faptul că în discuție sunt aduse multiplele medalii și recorduri obținute de cei doi minori care și-au pierdut viața chiar nu are nicio relevanță în acest moment tragic.

O întrebare se naște, cât de mult își doresc copiii să stabilească recorduri care presupun un volum de muncă imens și să facă sporturi care implică antrenamente grele? E dorința lor sau sunt împinși de la spate de părinți ultra-ambițioși, care visează la glorie personală pe spinarea propriilor odrasle?

Recent a făcut vâlvă un reportaj care avea ca scop punerea la zid a unei familii din Satu Mare care se folosea de cei doi copii pentru a asambla niște jucării Kinder. Munca se desfășura în casa familiei și nu se petrecea în mod constant. S-a vorbit de exploatare, de părinți denaturați. Cam aceleași lucruri se spun și despre multe familii din mediul rural care își iau copii la muncile câmpului sau îi trimit cu animalele la păscut.

Firesc ar fi ca acești minori să aibă parte de copilărie, să mergă la școală, să se joace, chiar dacă familiile lor nu stau foarte bine din punct de vedere financiar.

Firesc ar fi și ca noi să nu mai judecăm lucrurile cu dublă măsură.

Tocmai de aceea nu înțeleg de ce discursul se schimbă și totul este justificat atunci când un părinte decide să facă un performer din copilul lui, care petrece zilnic ore bune în sălile de antrenament sau este purtat săptămâni  la rând pe crestele munților, în ploaie, frig, zăpadă. În acest caz copilul nu mai este exploatat, chiar dacă pe altarul cu recorduri și medalii este sacrificată copilăria lui, iar părintele acționează legitim. Dacă de pe urma muncii unui copil „beneficiem” mai mulți – a se citi ne mândrim ca nație cu diversele performanțe – efortul este justificat, dacă aceasta doar pune pe masa o pâine într-o familie prost gestionată și orientată, lupul moralist din fiecare începe să urle la lună.

Lumea e strâmbă și ne chinuim să strâmbăm și viitorul.

 

Sursa foto: pinterest.com/pin/146296687875133391/; metro.co.uk

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele