ExxonMobil îşi reduce cheltuielile de investiţii cu 30%, la cel mai redus nivel din ultimii 4 ani

Exxon intenţiona să aloce, în următorii ani, între 30 şi 35 miliarde de dolari pentru cheltuielile de investiţii, dar, în actualele condiţii, şi nivelul prevăzut pentru 2021 ar putea fi redus, a spus directorul general al companiei

0
Sursa foto: Facebook

Grupul petrolier american ExxonMobil, prezent şi în România, a anunțat, astăzi, că îşi reduce cheltuielile de investiţii cu 30%, până la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, şi amână proiecte majore, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat cererea de energie, iar preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ, transmit Bloomberg şi Reuters, preluate de Agerpres.

 

Mai exact, anul acesta, compania va aloca pentru investiții 23 de miliarde de dolari, avertizând că cifra ar putea fi mai scăzută dacă va fi necesar.

Aceasta este a doua mare scădere a bugetului din istoria modernă a companiei, după cea din 2016, când de asemenea preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ.

Anterior, Exxon se aştepta să cheltuiască până la 33 de miliarde de dolari în acest an, faţă de 26 de miliarde de dolari anul trecut.

Cea mai mare parte a reducerilor va viza Bazinul Permian din Texas şi zăcământul din New Mexico. De asemenea, ExxonMobil va amâna decizia finală de investiţii la masivul proiect de gaze naturale lichefiate din Mozambic şi activitatea la zăcământul din largul coastei Guyanei.

Directorul general al companiei, Darren Woods, a explicat că Exxon intenţiona să aloce, în următorii ani, între 30 şi 35 miliarde de dolari pentru cheltuielile de investiţii, dar, în actualele condiţii, şi nivelul prevăzut pentru 2021 ar putea fi redus.

Anul acesta, capitalizarea bursieră a Exxon a scăzut cu 42%, în urma declinului preţului ţiţeiului.

ExxonMobil explorează, alături de OMV Petrom, Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, cel mai mare proiect energetic off­shore de la noi.

Americanii au anunțat, încă de acum cîteva luni, că vor să iasă din proiect, iar OMV ar fi interesată de achiziția a minim o parte din participaţia Exxon.

 

Cele mai multe dintre marile companii mondiale de petrol și gaze își reduc cheltuielile

 

Şi alte mai mari companii mondiale de petrol şi gaze au anunţat că îşi reduc cheltuielile în acest an ca urmare a reducerii cererii, din cauza extinderii pandemiei, şi a colapsului cotaţiei ţiţeiului, în urma războiului preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia.

Reducerile deja anunţate de opt companii petroliere majore, inclusiv Saudi Aramco şi Royal Dutch Shell, ajung la un nivel combinat de 28 de miliarde de dolari, sau o scădere de 20% faţă de planurile lor iniţiale de cheltuieli, de 142 de miliarde de dolari.

Totodată, grupul britanic BP a anunţat că şi-a redus planul de cheltuieli pentru 2020 cu 25% şi va scădea nivelul producţiei din SUA.

Producătorul brazilian de petrol Petrobras reduce producţia, întârzie plata dividendelor şi reduce planul de investiţii pentru 2020, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor din cauza extinderii pandemiei.

Investitorii susţin că dacă actuala criză se prelungeşte, reducerile de cheltuieli anunţate de marile companii petroliere ar putea să nu fie suficiente pentru a le permite să menţină dividendele fără a-şi majora datoria, care este deja la un nivel ridicat.

Datoria combinată a Chevron, Total, BP, ExxonMobil şi Royal Dutch Shell se ridica, la data de 31 decembrie 2019, la 231 miliarde de dolari, aproape de nivelul de 235 miliarde de dolari atins în 2016 când cotaţia barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 1,06 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 33,05 dolari. În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.

 

Citește și: Curând nu vom mai avea unde depozita petrolul. Cererea s-a prabușit, iar prețul barilului ar putea scădea sub 10$

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele