Facebook și Instagram, aproape de blocare în Europa

0

Europenii riscă să vadă serviciile de social media Facebook și Instagram închise în această vară, deoarece autoritatea de reglementare a confidențialității din Irlanda și-a dublat ordinul de a opri fluxurile de date ale companiei către Statele Unite ale Americii.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor i-a informat joi pe omologii săi din Europa că va bloca proprietarul Facebook, Meta, să trimită date despre utilizatori din Europa în SUA. Proiectul de decizie al autorității irlandeze de reglementare reprimă ultima soluție legală a Meta de a transfera cantități mari de date în SUA, după ani de bătălii aprige în justiție între gigantul tehnologic din SUA și activiștii europeni pentru confidențialitate.

Curtea Europeană de Justiție a anulat în 2020 o decizie a pactului UE-SUA privind fluxurile de date numit Privacy Shield din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA. În hotărârea sa, a îngreunat, de asemenea, utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme din SUA îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit clauze contractuale standard (SCC). Decizia de săptămâna aceasta din Irlanda înseamnă că Facebook este forțat să nu mai se bazeze și pe SCC.

Meta a avertizat în mod repetat că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC-uri sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-o declarație la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA în luna martie a acestui an.

Ordinul de blocare irlandez, dacă va fi confirmat de grupul de autorități naționale europene de reglementare în domeniul protecției datelor, este probabil să provoace un fior și în comunitatea mai largă de afaceri, care s-a frământat cu privire la modul în care să continue trimiterea de date din Europa în SUA în urma hotărârii instanței supreme UE din 2020.

UE și SUA se află în plină negociere a unui nou text de transfer de date care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită date peste Atlantic, indiferent de ordinul irlandez. Bruxelles-ul și Washingtonul au convenit în martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile cu privire la detaliile juridice au stagnat și este puțin probabil să se ajungă la un acord final înainte de sfârșitul anului.

Un purtător de cuvânt al DPC Irlanda a confirmat că proiectul de decizie a fost trimis altor autorități europene de reglementare a confidențialității, care au acum o lună pentru a-și da contribuția, dar nu vor discuta detaliile deciziei.

„Acest proiect de decizie, care este supus revizuirii de către Autoritățile Europene pentru Protecția Datelor, se referă la un conflict între legislația UE și SUA, care este în curs de soluționare”, a spus un purtător de cuvânt al Meta. „Salutăm acordul UE-SUA pentru un nou cadru legal care va permite transferul continuu de date peste granițe și ne așteptăm ca acest cadru să ne permită să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate”, a subliniat reprezentantul Meta.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele