Stocurile de cereale la nivel global ar putea atinge un nivel record la finele anului 2017, potrivit Buletinului cu privire la oferta și cererea de cereale, realizat de FAO. Stocurile vor atinge 861 milioane de tone, în creștere cu 1,5%% față de estimările din luna decembrie și cu 3% comparativ cu sezonul precedent.
Un nivel record este prognozat și pentru stocurile de grâu care ar urma să atingă 245 milioane de tone, ceea ce înseamnă un plus de 8,3% față de anul anterior. Stocurile de cereale secundare ar urma să crească cu 0,7% pentru a atinge al doilea cel mai mare nivel din istorie, în timp ce stocurile de orez ar trebui să se micșoreze ușor, dar tot va fi atins un record de 170 milioane de tone.
FAO a revizuit în creștere și estimările privind producția de cereale în 2016, care ar urma să ajungă la 2 592 milioane de tone, pe fondul recoltelor mai mari decât previziunile din Australia și Rusia. De asemenea, consumul de cereale la scară mondială și comerțul ar trebui să atingă niveluri net superioare celor prevăzute.
Prețurile mici – care rar au atins un nivel așa de jos în istoria continentului american – i-au făcut pe agricultorii sud-americani să reducă suprafețele la culturile de grâu, în timp ce în Rusia se semnalează o tendință inversă.
În ceea ce privește celelalte cereale, ele vor beneficia de condiții favorabile. Producția de porumb în țările Africii australe este așteptat să crească ca urmare a majorării suprafețelor, dar și a randamentelor, o situație care contrastează cu cea de anul trecut, când a fost secetă. Prețurile ridicate la nivel local asociate unor condiții meteo favorabile ar trebui să permită mărirea suprafețelor cu cereale în Argentina și Brazilia, potrivit prognozelor FAO.