Femeie afgană după plecarea NATO: „Nu mai am nicio speranță”

Stefan Alexiu

Afganii vorbesc despre un „sentiment absolut de depresie” după ce ultimele trupe americane au părăsit țara peste noapte, iar talibanii au acum controlul complet, relatează The Guardian. În timp ce talibanii au sărbătorit plecarea „ocupanților”, afganii care au crescut sub sentimentul de libertate oferit de ultimii 20 de ani spun că viața lor s-a încheiat și nu mai au nicio speranță pentru viitor.

 

afgani banca talibani kabul

Arifa Ahmadi și-a început prima zi sub controlul total al talibanilor prin a-și arde blugii și alte haine pe care talibanii nu le aprobă. Ea face parte din generația care a crescut în ultimii 20 de ani sub un guvern controlat de forțele occidentale și s-a bucurat de libertate și educație, dar și-a pierdut slujba după ce talibanii au preluat țara.

 

„M-am chinuit mult să obțin un loc de muncă într-un birou vamal din Farah și am reușit. Am sărbătorit cu prietenii mei, i-am invitat la mine acasă, am fost foarte fericiți”, a spus Ahmadi pentru The Guardian.

„Dar mi-am pierdut slujba după doar trei săptămâni. Multe dintre femei au fost invitate de talibani să părăsească biroul în care lucram. Am evaluat situația și mi-am dat seama că nu are niciun rost să încerc mă întorc acolo.”

„Un bărbat cu barbă lungă stă acum pe scaunul meu” – explică femeia cum s-au schimbat lucrurile după venirea talibanilor. Ahmadi a plecat din Farah după ce talibanii au preluat orașul și locuiește de atunci în Kabul. Ea speră să reușească să părăsească țara cu ajutorul unei companii străine.

„Plâng întruna, de dimineață. Fratele meu a ieșit și mi-a cumpărat o burka, azi mi-am ars blugii. Plângeam și îi ardeam, îmi ardeam speranțele cu ei. Nimic nu mă va mai face fericită. Îmi aștept moartea, nu mai am nicio speranță la o viață mai bună”, a spus tânăra.

Citeste si...  Vrancea: cutremur cu magnitudinea de 4,3 pe scara Richter

În fața unei bănci din Kabul, „talibanii băteau oamenii cu țevi” 

ecretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că „a început un nou capitol” pentru Afganistan, cu operațiunea militară NATO încheiată, dar pe străzile din Kabul oamenii erau disperați și se aliniau în afara băncilor pentru a retrage bani.

Talibanii au ordonat băncilor să redeschidă sâmbătă, dar cu o limită de retragere de 200 dolari pe săptămână. „Am început prima mea zi sub conducerea talibanilor la intrarea unei bănci din zona Shahr-e-Naw din Kabul. Am mers acolo în jurul orei 6 dimineața, înainte ca banca să se deschidă, dar erau deja mulți oameni la coadă”, spune Nesar Karimi, un inginer din Kabul.

Am stat acolo până la 12, dar au închis bancomatul, au spus că au rămas fără bani și am venit acasă fără nimic. Sute de oameni erau acolo. Talibanii băteau oamenii cu țevi, am vrut să rămân, dar asta era o mizerie și m-am întors acasă. A fost a doua zi în care încerc să retrag niște bani, dar nu am putut”, a explicat bărbatul.

Vezi și Rezistența afgană s-a regrupat. Talibanii vor să intre pe aeroportul din Kabul pe 31 august

Capitala a fost cel mai liberal oraș din țară sub guvernul anterior – găzduind de la culturism și băuturi energizante la coafuri extravagante, cântece pop și telenovele turcești – dar mulți din oraș încearcă acum să-și schimbe rapid stilul de viață. Chiar înainte ca ultimul zbor american să părăsească Kabul, luni la miezul nopții, multe dintre priveliștile și sunetele strălucitoare și pline de viață ale orașului din Afganistan se schimbau, pe măsură ce cei rămași în urmă au încercat să se potrivească cu tonul auster al noilor lor conducători talibani.

Citeste si...  Trump a lansat un atac dur la adresa Organizaţiei Mondiale a Sănătății

„Am decis să-mi las barba să crească și să port haine tradiționale afgane, ca primă măsură de precauție, pentru a evita amenințarea lor”, a declarat Jabar Rahmani, un rezident al orașului Mazar-i-Sharif, din nordul țării.

„Nimănui nu ar trebui să i se spună ce să poarte sau ce e la modă, dar aici trebuie să fac asta pentru a rămâne în viață. Linia dintre viață și moarte e foarte subțire, cu aceste persoane aflate în control. Barba sau îmbrăcămintea pot fi ceva banal pentru oamenii din alte părți ale lumii, dar aici este ceva ce-ți pune viața în pericol”, a spus el.

„Am studiat pentru toată viața mea să fac ceva pentru acest pământ, iar acești oameni mi-au îngropat speranțele. Nu doar talibanii, ci și comunitatea internațională, toți sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă cu visurile unei generații. De ce au venit, în primul rând, dacă până la urmă ne-au părăsit așa?”, mai spune bărbatul.

Rahmani este ateu și locuiește într-o comunitate foarte mică din Afganistan care trăia ascunsă chiar și de guvernul susținut de vest.

„Nu cred în niciun dumnezeu și sunt mulți oameni ca mine în Mazar și Kabul. Și mulți oameni știu deja acest lucru, s-ar putea să ne vândă talibanilor. Dacă nu ne vând, ca să nu-mi risc viața, va fi nevoie să merg să mă rog de cinci ori pe zi”, a declarat Rahmani.

În timp ce înalți oficiali talibani au declarat în repetate rânduri că forțele lor vor trata populația cu respect și nu vor împărți pedepse arbitrare, mulți nu au încredere în ei sau nu cred că își pot controla soldații de pe stradă.

Citeste si...  Preşedintelui Ucrainei crede că Putin este un “pericol mondial” pentru Europa și NATO

Reshad Sharifi, rezident în Herat, a declarat că luptătorii talibani i-au interzis să poarte tricou și pantaloni scurți când a ieșit să-și facă exercițiile zilnice.

„Am obiceiul să mă trezesc dimineața devreme pentru a merge la un munte din Herat. M-am oprit câteva zile și astăzi a fost prima mea zi de mers și de alergat sub talibani. Întotdeauna port pantaloni scurți și tricou. Am făcut același lucru în această dimineață, dar m-au oprit, îndreptând o armă spre mine ”, a spus Reshad. „Mi-au spus: Întoarce-te, îmbracă-te ca un musulman și poți reveni. Locuiesc în Herat de când au preluat conducerea, dar nu am fost niciodată atât de rănit. Mi-am pierdut speranța într-o viață normală.”


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *