Festivalului Naţional de Teatru are în ”centru” Coroana Regală a României

0

Coroana Regală a României va fi expusă în perioada desfăşurării Festivalului Naţional de Teatru la Bucureşti, între 20 şi 28 octombrie, în Sala “Memorie” a HUB-ului FNT din Centrul Vechi al Capitalei.

În 20 octombrie, Coroana Regală a României va fi expusă la HUB-ul de la Hanul Gabroveni, care devine în acest an locul principalelor evenimente ce însoţesc cea de-a 28-a ediţie a FNT.

La dorinţa Regelui Carol I, coroana a fost făurită (după schiţele lui Theodor Aman) din oţelul unui tun care a fost capturat în bătălia de la Plevna, în timpul asaltului redutei Griviţa, în data de 30 august 1877. După recunoaşterea Independenţei, Carol I a fost încoronat rege al României, pe 10 mai 1881. În cadrul ceremoniei, regele declara: “Cu mândrie primesc această Coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noştri şi care a fost sfinţită de Biserică. O primesc ca simbol al independenţii şi puterii României”. De atunci, Coroana de Oţel, care astăzi este păstrată la Muzeul Naţional de Istorie a României, a fost purtată de regele Ferdinand I, în momentele Marii Uniri de la Alba Iulia, dar şi de către regele Mihai, la a doua sa încoronare, pe 6 septembrie 1940. În decembrie 2017, simbolul Coroanei i-a stat alături ultimului rege al României pe întreg parcursul ceremoniilor funerare.

Citește și: ROEXIT ajunge în Parlamentul European: Partidul lui Tăriceanu îl duce pe Daniel Dragomir în inima Europei

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele