Filmul complet: Certificatul verde la job, blocat complet de Florin Cîțu, pe placul lui George Simion

2
citu simion

Proiectul de lege care introduce obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă este blocat, iar ședința decisivă de luni a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a fost amânată. ”Nevaccinații să își plătească singuri testele”, a spus luni Cîțu.

 

Motivul este că Florin Cîțu, președintele PNL, și-a schimbat radical poziția și a anunțat că nu e de acord ca statul să plătească testele celor nevaccinați.

”E o tergiversare care perpetuează insecuritatea epidemiologică”, a declarat Adrian Wiener (USR), membru al Comisiei de Sănătate. 

Întrebat despre calendarul proiectului privind Certificatul verde, Nelu Tătaru (PNL), președintele Comisiei de Sănătate, a declarat pentru G4Media.ro că ”încă se lucrează la amendamente, vineri au fost depuse mai multe amendamente de către AUR și acestea trebuie discutate”.

Din cauza schimbării de poziție a lui Florin Cîțu, PNL blochează practic trecerea legii care e sprijinită de toate celelalte partide, cu excepția AUR. Dat fiind că e o lege organică, e nevoie de voturile PNL pentru ca aceasta să treacă atât de comisiile raportoare (șase la număr), cât și de votul din plenului Senatului.

Certificatul era aproape ”votat”

PSD, PNL, USR și UDMR căzuseră de acord săptămâna trecută, după negocieri dure, cu introducerea unei perioade de grație de 60 de zile pentru cei nevaccinați, perioadă în care statul să plătească testele periodice pentru angajații care nu au făcut vaccin.

Vezi și Cîțu ”a uitat” de certificatul verde, dar nu vrea testarea gratuită

Vineri, Florin Cîțu a decis să schimbe înțelegerea din Parlament, spunând că ”Crește costul la buget, lucru cu care nu sunt de acord. Eu nu sunt de acord. PNL nu e de acord ca principiu ca cei nevaccinați să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni”.

Ce înseamnă însă această amânare? ”Brusc, am aflat și eu vineri că o singură persoană nu ar mai fi de acord, Florin Cîțu. El ignoră faptul că și nevaccinații au plătit vaccinurile. Această prevedere legată de cele 60 de zile în care statul decontează testele celor nevaccinați umanizează legea. Eram dispuși să ajungem la o formă de compromis, am înțeles toți că votul în bloc al marilor partide transmite în sine un mesaj pentru populație. Dar să se blocheze de tot e cel mai prost scenariu dintre toate”, a declarat Adrian Wiener (USR) pentru G4Media.ro.

Odată cu blocajul impus de Florin Cîțu, calendarul de adoptare a legii se îndepărtează. În mod normal, odată ce cele patru partide ajunseseră la o înțelegere, Comisia de Sănătate ar fi putut da luni un raport, urmat de rapoartele celorlalte cinci comisii raportoare, iar miercuri proiectul ar fi putut trece de plen.

Dezbaterile puteau să se încheie azi

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început, luni, dezbaterea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Camera Deputaților e cameră decizională.

mosteanu usr

”Astăzi am reușit să convingem vechile partide că e nevoie de urgentarea dezbaterii pe legea privind certificatul verde. Acest certificat poate impulsiona vaccinarea și poate salva la propriu mii de vieți în țara noastră. Pe lângă criza politică, avem o criză sanitară pe care trebuie să o rezolvăm, nu putem aștepta finalizarea negocierilor între Cîțu și Ciolacu.

De astăzi încep dezbaterile în comisia de Sănătate și imediat cum vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final. Se află pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului final. Colegii mei din Comisia de Sănătate vor lucra pe această lege pentru a face câteva schimbări, USR va prezenta miercuri un policy brief care va prezenta viziunea noastră. Sperăm ca această lege să treacă cu o largă majoritate, toate partidele să dea dovadă de responsabilitate”, a declarat Ionuț Moșteanu.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Ce prevede proiectul certificatului

Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Vezi și Casoteca și SHARP fac echipă bună în contextul pandemiei de coronavirus

Csaba Asztalos vede ”evident ilogică” situația de astăzi

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că situația în care un angajat dintr-un restaurant sau alt spațiu care furnizează servicii este nevaccinat, iar clientul are certificat verde este ”evident ilogică”.

”Statul român a omis, doarme, folosiți ce calificativ doriți, pentru că nu a adoptat în timp real și util instrumentele legislative prin care putem să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile. Nu am pus la dispoziția oamenilor, cetățenilor, instituțiilor și firmelor. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecția vieții lor, pentru a putea ridica aceste măsuri în timp. Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari”, a spus Csaba Asztalos.

George Simoin a dat ”garanții” că certificatul verde nu va intra la vot în această săptămână

Alături de el s-a aflat europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș care a prezentat mai multe hârtii despre care a spus că sunt contracte încheiate cu companiile care produc vaccin anti-COVID și pe care le-ar fi primit parțial cenzurate.

Terheș a ținut un discurs virulent împotriva certificatului verde din România spunând că nu este forma despre care s-a discutat la Bruxelles.

 • George Simion: Nu admitem ca plenul Camerei Deputaților să voteze o lege despre care toți deputații știu că este neconstituțională dar nu vor să spună.
 • Mă mir că unii spun că au cumpărat Arbidol de la o tanti din piață. În Parlament ai acces la Arbidol dacă îi cunoști pe membrii AUR.
 • Dar domnul Cîțu nu le dă voie oamenilor să se trateze cu medicamente.
 • Certificatul verde propus în forma neconstituțională de USR nu va intra la vot deși va fi ceartă mare.
 • Cei care se simțeau obligați să facă o alegere impusă pot sta liniștiți din acest punct de vedere. Avem o doamnă avocat care nu poate intra pentru că nu are certificat verde.
 • Cristian Terheș: Aduceți-vă aminte de finele 2020. Am avut țări în UE unde mare parte rezultă din turism.
 • Problema cu care s-a confruntat întreaga Europă: într-o parte deja erau vaccinurile pe piață, o parte erau testați, o parte vindecați.
 • Întrebarea era cum creezi un sistem uniform să nu se mai intre în carantină. În contextul acesta, Comisia Europeană vine în luna martie și spune: Avem nevoie să votați o procedură de urgență pentru a se implementa acest proces european pentru ca oricine să meargă liber dintr-o parte în alta.
 • S-a pus problema cum rezolvăm această situație? S-a venit cu ideea unui regulament.
 • Diferența e că directiva trebuie transpusă național. Regulamentul odată adoptat are aplicabilitate directă, dânșii în parlamentele naționale nu mai au ce să facă, asta e situația regulamentelor.
 • Vă citez din regulament: Obiectivul prezentului regulament este facilitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul UE pe durata pandemiei.
 • Eu am spus că condiționează, ei au spus că facilitează. I-am întrebat unde vă veți opri? Ce va urma mai departe?
 • Scopul acestui certificat a fost facilitarea circulației. Unul dintre principii este principiul nediscriminării. Faptul că acest regulament facilitează libertatea de circulație înseamnă că cine n-are certificatul se poate deplasa, dar va trebui să se supună unor condiții.
 • Eu nu merg cu niciun test când merg la Bruxelles. Când ajung acolo îmi spun că am câteva ore să fac un test și mă duc și fac test.
 • Ceea ce se pregătește acum românilor nu cumva încalcă chestiune non-discriminării. S-a ajuns în situația în care dacă nu ai certificat verde să fii amenințat că îți pierzi locul de muncă. Ca să poți să călătorești dintr-o țară în alta nu trebuie să ai certificat.
 • În UE nu s-a votat ce vor ăștia în România. Depășește granițele pe care Parlamentul European le-a stabilit.
 • Ia întrebați parlamentarii dacă aveți acces la contractele de vaccinare. Eu am cerut, ca europarlamentar, să îmi pună la dispoziție toate contractele. Am primit răspuns de la Ministerul Sănătății: Statele române trebuie să mențină confidențialitatea contractelor, deci nu vi le pot da.
 • Oamenii sunt chemați să voteze în orb. Așa am votat și în UE, eu am votat împotrivă, de principiu. Într-o astfel de chestiune atât de importantă să ajungem în situația în care deputații din camera decizională să voteze un proiect de lege pe contracte… Pe banii cui au fost votate vaccinurile? Pe banii românilor? Nu e normal să știe?
 • Bătălia nu mai este între stânga de dreapta sau între PSD, PNL, AUR, ci dacă ne întoarcem în tiranie. Nu poți vota în cunoștință de cauză fără acces la informații.
 • George Simion: Noi vom cere ca domnul europarlamentar să participe la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților. Am înființat o comisie de anchetă pentru achizițiile din pandemie.
 • Și o să-i rog pe colegii de la PNL și USR să nu tergiverseze pentru că dacă vrem transparență și ca românii să meargă într-o decizie corectă, românii trebuie să cunoască conținutul acestor contracte. Nu vom ezita să folosim toate căile legale de la CCR până la Curte Supremă.
 • Românii au un partener în noi și de aceea reiau: Nu va intra în această săptămână la vot certificatul verde vot. Poate peste corpurile noastre. Dar suntem din ce în ce mai mulți și ne unim.

Citește despre SHARP KC-G40EUW,  ajutorul tău după efortul depus la sală

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele