Firea, despre proiectul imobiliar de la Romexpo: Cedarea gratuită a terenului către Camera de Comerț e neconstituțională

0

Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, spune că proiectul de lege inițiat de parlamentari PMP, PSD și ALDE prin care terenul statului de la Romexpo ar fi cedat gratuit Camerei de Comerț și Industrie pentru un mega-proiect imobiliar dezvoltat împreună cu Iuliul Group este neconstituțional și încalcă și Codul Administrativ.

 

””Am fost ieri la audieri, la Comisia economică a Senatului în legatură cu Romexpo. Mihai Daraban, șeful Camerei de comerț, vrea sa i se transfere cu titlu gratuit terenul de la Romexpo, prin Legea Camerei de Comert. Proiectul este neconstituțional și încalcă Codul Administrativ, care prevede că bunurile proprietate privată a statului pot fi date în administrare, concesionare ori pot fi închiriate. Articolu 363 al Codului prevede și vânzarea, dar prin licitație publică. Deci terenul nu poate fi cedat gratuit”, a declarat  Gabriela Firea.

”Dacă ar fi întrebat la Primăria Capitalei, ar fi aflat că există o Notificare în baza Legii 10 și proces pe rol, deci nu este sigur nici măcar că statul este proprietar. Nu poate fi transferat un imobil pe care statul nu e clar daca îl are sau nu în proprietate”, a mai spus Firea.

Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri (ajungând până la 42 de etaje). Proiectul ar urma să fie ridicat pe un teren care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț.

Firea a mai spus că nu se opune propiectului în sine dacă respectă legislația și arată că Primăria București a aprobat deja un aviz de oportunitate pentru proiect. Ea arată că primăria voia să amenajeze la Romexpo, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, o sală polivalentă numită Nadia Comaneci, precum și alte facilitati de interes public.

”Dacă domnul Iulian Dascălu cumpără terenul de la statul român, poate construi orice dorește. Sau se poate face un parteneriat public – privat: statul pune terenul la dispoziție și dl Dascălu banii, dar atunci profitul unei eventuale investiții se împarte între stat și privat, așa cum este legal și moral”, a mai spus Firea.

 

Context

 

Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), potrivit HotNews.ro. Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari PMP, PSD și ALDE și prevede modificarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007. Una dintre principalele prevederi ale proiectului este transferul gratuit al terenului Romexpo București de la stat către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Citește și: Opt state, printre care și România, cer Comisiei Europene să nu excludă proiectele de gaz de la finanțare

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele