Firma Strabag, constructorul Catedralei Neamului, amendată cu 10.000 de lei de către ISU pentru că nu respectă normele privind securitatea la incendiu pe șantier

0

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a amendat vineri constructorul Catedralei Mântuirii Neamului, firma Strabag, cu 10.000 de lei pentru că nu respectă normele privind securitatea la incendiu pe șantier, se arată într-un comunicat al instituției.

”În data 23.11.2018 ISU București – Ilfov a aplicat constructorului o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv”, precizează ISU.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență subliniază că a înștiințat Mitropolia Munteniei și Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureștilor că, în condițiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților.

”Întrucât, din punct de vedere tehnic, construcția nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un șantier care nu poate asigura 100% condiții de siguranță pentru un număr foarte mare de participanți, MAI a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie și poliție care vor acționa în zonă, pentru prevenirea oricărei situații de risc pentru populație”, se mai arată în comunicat.

”Organizatorul evenimentului (de sfințire a catedralei – n. red.) este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfințire a Catedralei. În prezent, construcția nu este finalizată, sens în care nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu. Subliniem că autorizația de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune , potrivit destinației declarată de beneficiar”, mai arată ISU.

Vineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a confirmat pentru Recorder că nu a dat aviz pentru sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, la care sunt așteptați 30.000 de credincioși, precizând că acțiunea este în afara legii, astfel că evenimentul se va desfășura „pe răspunderea proprietarului“.

Legea interzice desfăşurarea oricăror evenimente publice pe un şantier deschis, aşa cum este, în acest acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului. Nici ISU și nicio altă instituţie a statului nu poate aproba o astfel de acţiune. „Este ilegală punerea în funcțiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, susține Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (detalii aici).

Comunicatul integral al Inspectoratului pentru Situații de Urgență:

În urma întrebărilor adresate instituției noastre cu privire la organizarea manifestării religioase de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, facem următoarele precizări:

Organizatorul evenimentului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfințire a Catedralei. În prezent, construcția nu este finalizată, sens în care nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu. Subliniem că autorizația de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune , potrivit destinației declarată de beneficiar.

De asemenea, menționăm că în data 23.11.2018 ISU București – Ilfov a aplicat constructorului o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv. Sancțiunea a fost aplicată în conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 6.6.5 din Normativul tehnic nr. C300/1994 de prevenire și stingere a incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora.

De asemenea, ISU București-Ilfov a înștiințat Mitropolia Munteniei și Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureștilor că, în condițiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților, prin adresele transmise în data de 22.11.2018, respectiv 23.11.2018.

Întrucât, din punct de vedere tehnic, construcția nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un șantier care nu poate asigura 100% condiții de siguranță pentru un număr foarte mare de participanți, MAI a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie și poliție care vor acționa în zonă, pentru prevenirea oricărei situații de risc pentru populație.

Totodată, recomandăm celor care vor să asiste la sfințirea catedralei următoarele:
– manevrați cu grijă sursele de foc și nu le țineți în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentație ale dumneavoastră sau ale celorlalți participanți;
– îmbrăcați-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopții;
– nu stați perioade lungi de timp în spații deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiți de afecțiuni cardio-respiratorii sau de alte afecțiuni a căror evoluție poate fi agravată de frig;
– nu expuneți copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
– dacă simțiți disconfort sau acuzați probleme medicale adresați-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanță sau apelați numărul unic de urgență 112;
– nu blocați căile de acces și ieșire din zonă, respectați recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice și evitați zonele supra-aglomerate;
– nu vă deplasați pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
– nu staționați lângă utilajele de construcție pentru a evita rănirile accidentale.

Citește și Iohannis: “România este puternic ataşată de principiile și valorile europene, iar românii nu îşi văd viitorul în afara Uniunii Europene”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele