Florin Iordache: “Bineinteles ca nu vom tine cont de toate recomandarile Comisiei de la Venetia! O parte dintre ele vor fi preluate în viitoare proiecte”

0

Presedintele comisiei parlamentare privind legislatia din Justitie, Florin Iordache, spune ca nu vor fi preluate toate recomandarile Comisiei de la Venetia si se declara dezamagit ca forul european s-a antepronuntat, fara sa astepte deciziile CCR.

“Sunt practic doua opinii ale Comisiei de la Venetia: o opinie care vizeaza Legile Justitiei si o opinie care vizeaza Codurile Penal si de Procedura Penala. Asteptam in zilele urmatoare publicarea celor doua rapoarte, pentru ca cel putin in raportul care a vizat Legile Justitiei au survenit anumite modificari in urma discutiilor, iar in celalalt urmeaza sa asteptam prioritar deciziile CCR”, a precizat Florin Iordache la RFI Romania.

Intrebat daca toate recomandarile Comisiei de la Venetia vor fi preluate, parlamentarul a raspuns: “Nu, bineinteles ca nu. Eu am spus si acolo ca, spre exemplu, o recomandare pe care Comisia de la Venetia a insistat a fost cea cu sectia speciala si am spus ca in nici un caz aceasta recomandare nu poate fi preluata, mai ales acum, cand s-a demonstrat ca peste jumatate din magistratii din Romania au avut dosare, aceasta sectie isi dovedeste utilitatea“.

Florin Iordache a negat ca ar fi cerut in Comisia de la Venetia asistenta din partea acestui for: “Nu. S-a discutat acolo in comisie de faptul ca OUG 92, ultima care reglementa foarte multe din observatiile pe care Comisia de la Venetia le-a facut in vara, sa se pronunte si raspunsul dumnealor a fost: a fost timpul foarte scurt, nu ne putem pronunta, daca pe aceste chestiuni se doreste, se poate face o solicitare pentru asistenta, dar repet, aceasta ordonanta ajunge in Parlament, asta am spus eu acolo si, intre timp, putem sa discutam”.

“Prioritar pentru noi sunt deciziile CCR. Asta am spus si acolo, asta va spun si dvs., pentru ca, pana la urma, CCR intre obiectivele sale este si acela de a pune in concordanta legislatia Romaniei cu legislatia europeana si cu tratatele la care Romania este parte”, explica deputatul PSD.

“Comisia de la Venetia s-a antepronuntat”

Florin Iordache se arata dezamagit de Comisia de la Venetia: “Am fost dezamagit, pentru ca s-au antepronuntat si am cerut un singur lucru: haideti sa asteptam si deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dvs., haideti sa vedem si ce spune Curtea si atunci dintre cele doua, pentru ca prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai buna solutie.

S-a vazut ca si in primul raport care a vizat Legile Justitiei au fost foarte multe greseli, care apoi au fost recunoscute si modificate”.

Intrebat cine ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru bulversarea sistemului judiciar, deputatul PSD a raspuns: “Pai, pana la urma, Parlamentul este singura autoritate in Romania, care poate modifica o lege (…) . Pana la urma, legile se fac si se desfac in Parlament, nici o lege nu e perfecta. Atata timp cat avem o opinie, ne-o exprimam aici, in Parlament. Nu cred ca opiniile trebuie exprimate altundeva”.

Citește și Florin Iordache:Comisia de la Veneția, indusă în eroare de președintele României, Kovesi, Lazăr!

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele