FMI: În Golful Persic, în 15 ani, poate ”veni” sărăcia

0

Averea statelor din Golful Persic, unele dintre cele mai bogate din lume, s-ar putea epuiza în următorii 15 ani, pe fondul veniturilor mai scăzute din hidrocarburi, dacă guvernele nu vor intensifica reformele fiscale.

 

Consiliul pentru Cooperare din Golf, care reuneşte şase ţări, cu o avere cumulată de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor FMI, asigură peste o cincime din producţia mondială de petrol, dar economiile din regiune au fost afectate puternic de scăderea preţurilor ţiţeiului în perioada 2014-2015.

În timp ce preţurile mai scăzute ale petrolului au exercitat presiuni asupra guvernelor, de a genera venituri din alte surse , ”efectul veniturilor mai scăzute din vânzăril de hidrocarburi nu a fost compensat încă”, arată un raport al FMI.”În situaţia fiscală actuală, bunăstarea financiară a regiunii ar putea fi epuizată în următorii 15 ani”, potrivit Fondului.FMI estimează că cererea globală de petrol ar putea atinge nivelul maxim în jurul anului 2040, sau chiar mai curând, în cazul unor presiuni mai puternice din partea guvernelor pentru protecţia mediului şi eificenţă energetică.”Toate ţările din Consiliu au recunoscut natura de durată a problemei lor…Cu toate acestea, viteza şi mărimea acestor consolidări din majoritatea ţărilor ar putea fi insuficiente pentru stabilizarea averii lor”, avertizează FMI.Statele din Golf s-au folosit de-a lungul deceniilor de banii obţinuţi din energie pentru a oferi cetăţenilor slujbe în sectorul public. Dar locurile de muncă bine plătite din sectorul public au dus la scăderea productivităţii şi au creat o anumită cultură, precum şi creşterea costurilor.

Bugetele mai sunt tensionate de creşterea cheltuielilor pentru subvenţii, servicii sociale şi pensiile generoase.Guvernele din Consiliul pentru Cooperare din Golf au luat treptat măsuri de austeritate pentru a evita tensiunile sociale, cum ar fi introducerea TVA, în unele dintre ţări. Dar majoritatea continuă să încere să echilibreze consolidarea fiscală cu creşterea.

Citește și: Neymar, cel mai bine plătit fotbalist din Franța

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele