UPDATE: Focuri de armă și confruntări în Camera Reprezentanţilor din Washington

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor, care fusese deja evacuată

2

Fostul preşedinte american Barack Obama a afirmat că violenţele de miercuri de la Capitoliu sunt un moment de “mare dezonoare şi ruşine” pentru SUA, dar nu reprezintă o “surpriză totală”.

 

“Istoria va reţine pe bună dreptate violenţele de astăzi de la Capitoliu, instigate de un preşedinte în exerciţiu (Donald Trump – n.r.) care a continuat să mintă în legătură cu rezultate unor alegeri legitime, ca un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră”, a transmis Obama printr-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Și primul secretar-ul Apărării din administraţia Trump, James Mattis, a apreciat revolta de la Washington ca un “asalt violent împotriva Capitoliului nostru, un efort pentru a subjuga democraţia americană prin domnia gloatei”, scrie CNN.

Acesta a mai afirmat că acest atac a fost “pus la cale de Donald Trump”.  

Știre inițială

Un grup mare de senatori, republicani și democrați, au părăsit spațiile sigure unde au fost mutați după asaltul asupra Capitolului și s-au întors pentru reluarea ședinței, relatează CNN. Întrebat despre următorii pași, senatorul Lindsey Graham, aliatul lui Trump, a spus că vor „termina lucrările constituționale de confirmare a lui Biden și Harris”, mai transmite CNN.

 

Este de așteptat ca membrii Camerei Reprezentanților și ai Senatului să revină în sala de ședință, pentru reluarea sesiunii, în jurul orei 20.00 (03.00, ora României), au declarat surse politice pentru Fox News.

Oficialii lucrează la curățarea clădirii de sticle sparte și alte resturi rămase în urma violențelor declanșate de protestatarii care au forțat intrarea în Capitoliu.

Vicepreședintele Mike Pence s-a întors deja la Senat, a scris pe Twitter secretarul său de presă miercuri seară, relatează CNN.

„Vicepreședintele Mike Pence s-a întors la Senat. Nu a părăsit niciodată Capitoliul”, a spus secretarul său de presă.

Potrivit unei surse citate de CNN, serviciul secret american a dorit ca Pence să părăsească Capitoliul, dar acesta a refuzat.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat că parlamentarii vor reveni pentru a continua numărarea voturilor în această seară și pentru a certifica victoria lui Joe Biden, relatează BBC.

Ea a spus, după consultarea cu alți lideri democrați, că se vor întoarce în sală după ce Capitoliul va fi „aprobat pentru utilizare” de forțele de securitate.

Știri inițiale

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor, care fusese deja evacuată, şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, care au transmis că au auzit focuri de armă.

În prealabil, Congresul SUA se întrunise în ședința pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale și a lui Joe Biden ca Președinte.

Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ascunzându-se în spatele ”constrângerilor” Constituţiei, relatează AFP.

UPDATE: Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat miercuri în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden, transmite EFE.

Vezi și Joe Biden are nevoie de majoritatea Senat. Alegerile din Georgia sunt decisive

 

Filmul nebun al confruntărilor

Ciocniri între susţinătorii lui Trump şi forţele de ordine 
Confruntari in Washington

Sesiunea Congresului a fost întreruptă din cauza manifestanţilor pro-Trump

Anterior, Congresul Statelor Unite ale Americii a suspendat tot miercuri de urgenţă o sesiune menită să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, măsură luată după intrarea manifestanţilor pro-Trump în incinta Capitoliului, relatează AFP.

Preşedintele în exerciţiu, care refuză să-şi accepte înfrângerea, şi-a chemat susţinătorii să protesteze la Washington, în marja acestei sesiuni protocolare. După ce l-au ascultat, unii manifestanţi s-au îndreptat spre Congres şi poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri.

Trump denunţă lipsa de curaj a vicepreşedintelui Mike Pence

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a denunţat ceea ce el a apreciat a fi lipsa de curaj a vicepreşedintelui său Mike Pence, care a anunţat că nu se va opune certificării victoriei preşedintelui ales Joe Biden, informează AFP.

UPDATE: Clădiri ale Congresului american, evacuate de poliţie pe fondul protestelor susţinătorilor lui Trump

Poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri ale Congresului SUA, în timp ce susţinătorii lui Donald Trump au demonstrat împotriva certificării victoriei lui Joe Biden în faţa Capitolului, într-o atmosferă foarte tensionată, conform imaginilor transmise de la faţa locului, relatează AFP.

 

Poliţia Capitolului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon precum şi altele din jurul Capitolului, la scurt timp după încheierea unui discurs al preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Miliardarul republican le-a cerut susţinătorilor săi să meargă şi să protesteze împotriva certificării de către aleşii Congresului a victoriei adversarului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în incinta Capitoliului.

 

”Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări din apropiere. Acum, vedem manifestanţi care atacă poliţia de la Capitoliu”, a postat pe Twitter aleasa republicană în Camera Reprezentanţilor Nancy Mace.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele