Prima prelevare de inimă din istoria Spitalului Militar din București

0
operatie

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a făcut vineri prima prelevare de cord din istoria sa medicală, iar

donator a fost o pacientă în vârstă de 20 de ani aflată în moarte cerebrală la ATI.

După discuțiile purtate de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, s-a obţinut acceptul pentru donarea de organe din partea familiei.

Clamparea aortei s-a realizat la ora 7.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, conduse de d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de d-nul dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun”, anunță Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

La ATI, echipa care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de Colonel medic Conferenţiar universitar dr. Dan Corneci.

De asemenea, menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi dr. Mădălina Duţu.

În urma prelevării, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale – reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de la întreruperea procedurii.

Totodată, rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate protocoale de colaborare în acest sens.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila mulţumeşte, şi pe această cale, tuturor familiilor care, deşi s-au aflat în momente extrem de dificile, au acceptat să treacă peste greaua suferință și să dea o şansă la viaţă semenilor aflaţi în moment de cumpănă, oameni pe care nu îi vor cunoaște niciodată”, mai spun oficialii spitalului.

Amintim, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a obţinut în februarie 2014 acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri medicale.

Cea dintâi prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc în urmă cu șase ani.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele