Fosila primului lup din Europa a fost găsită la Roma

1

Fosila enigmatică găsită lângă Ponte Galeria (Roma) a fost analizată de un grup de paleontologi și geologi ai Departamentului de Științe Pământului al Universității Sapienza din Roma și al Universității de Stat din Milano.

 

Lupul este una dintre cele mai emblematice specii ale biodiversităţii europene, un simbol al pădurilor de pe continentul nostru, atât de adânc înrădăcinat în imaginaţia noastră încât devine parte a culturii, folclorului şi tradiţiei tuturor popoarelor europene.

Deși oamenii au trăit cu lupul de mii de ani,  istoria evolutivă a acestui prădător emblematic este încă o sursă de dezbatere în comunitatea științifică , cu semne de întrebare despre momentul în care acest animal s-a răspândit pe continentul nostru.

Un grup de paleontologi și geologi de la Departamentul de Științe ale Pământului al Universității Sapienza din Roma și al Departamentului de Științe ale Pământului „Ardito Desio” al Universității de Stat din Milano, a  examinat un craniu fosil enigmatic de canide mari, găsit în apropierea Romei, mai precis în Ponte Galeria. Scanarea 3D a rămășițelor fragmentare a făcut posibilă identificarea craniului fosil ca fiind cel mai vechi exemplar de lup adult ( Canis lupus ), datând cu aproximativ 400.000 de ani în urmă.

Rezultatele studiului au fost publicate în  Scientific Reports , un jurnal științific internațional al  grupului Nature.

„ În special, fragmentele fosile au fost scanate prin scanare CT și apoi unite digital pentru a recrea structura originală a craniului , care a fost apoi analizată, măsurată și comparată cu alte scanări ale canidelor moderne, cum ar fi șacalul sau lupul din Apenini care populează în prezent, peninsula italiană ”, explică Dawid A. Iurino, primul autor al studiului.

„Înainte de această cercetare, cele mai vechi resturi fosile de lup au fost cele datate în jur de 300.000 de ani, găsite în Franța (Lunel-Viel) și în Italia (Polledrara di Cecanibbio, dintre care însă lipsește o descriere formală a descoperirii)”– comentează Raffaele Sardella, coordonator de studii. Acest nou studiu a făcut, prin urmare, posibilă identificarea rămășițelor fosile ale acestei cele mai vechi specii găsite în Europa la lupul Ponte Galeria ”.

Noile analize au arătat cum s-a produs răspândirea lupului 

În timpul „Evenimentului Mid-Brunhes”, fază a Pleistocenului caracterizată prin creșterea amplitudinii ciclurilor/interglaciarilor, care devin mai lungi și mai intense. Această schimbare climatică a avut un impact puternic asupra ecosistemelor terestre, favorizând probabil răspândirea unor noi specii în Europa, inclusiv lupul.

citește șiCălătorește în Italia: 20 de locuri de văzut

 

 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele