Fostul deputat PDL Mihail Boldea, condamnat la 7 ani de închisoare

0

Fostul deputat de Galaţi Mihail Boldea, acuzat de spălare de bani și înșelăciune, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Iaşi la şapte ani de închisoare. Decizia nu este definitivă.

„Instanţa condamnă pe inculpatul Boldea Mihail, fără antecedente penale, la pedeapsa rezultantă de şapte ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, favorizarea infractorului şi spălare de bani (…). Dispune confiscarea de la inculpatul Boldea Mihail a 10.000 de euro, reprezentând suma primită de la inculpatul Lazăr Ştefan pentru activitatea infracţională desfăşurată“, se arată în decizia de luni a judecătorilor Curţii de Apel Iaşi.

Pentru alte acuzaţii, magistraţii ieşeni au dispus achitarea, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau au dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la instanţa superioară.

În acelaşi dosar, instanţa a decis încetarea procesului penal pornit faţă de Lenţa F., deoarece aceasta a decedat, în timp ce Nicolae Andreş, Nicuşor Axinte, Eduard Pohrib, Tudorel Vrânceanu, Bogdan Alexandru Boza şi Arthemis Vrânceanu au fost achitaţi ori s-a dispus încetarea procesului, ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale.

Pe de altă parte, Costică Caranfil a fost condamnat pentru complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, la pedeapsa de nouă ani şi şase luni de închisoare, după contopirea cu alte sentinţe, în timp ce avocatul Mihaela Cristina Bolboceanu a fost condamnată la pedeapsa de trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la spălare de bani.

În plus, potrivit deciziei instanței, Petrică Tănase a primit o pedeapsă rezultantă de zece ani de detenţie, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, iar secretara deputatului, Elena Petrea, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Mai mult, judecătorii ieşeni au admis unele acţiuni civile şi i-au obligat pe Mihail Boldea, Petrică Tănase şi Elena Petrea să achite despăgubiri în valoare totală de 210.000 de euro şi 316.268 de lei, reprezentând daune materiale şi morale, faţă de două părţi civile.

În urmă cu peste patru ani, fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată, fiind acuzat că ar fi pus pe picioare un grup specializat în înşelăciuni imobiliare. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului descopereau imobile şi terenuri aflate în proprietatea Consiliului Local sau a unor gălăţeni, pe care şi le-ar fi însuşit în mod ilegal.

Citește și Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de pușcărie

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele