FRANȚA: Macron vrea să includă dreptul la avort în Constituție

0
- Reclama -

Președintele francez și-a anunțat intenția de a include dreptul femeilor la avort în Constituție, scrie cotidianul Le Figaro.

Emmanuel Macron a profitat de omagierea națională a avocatei feministe Gisèle Halimi, pentru a confirma că „în lunile următoare” va fi depus un proiect de lege privind includerea avortului în Constituție:

Vreau să gravăm libertatea femeilor de a recurge la întreruperea voluntară a sarcinii în legea fundamentală. Să mă asigur în mod solemn că nimic nu va putea împiedica sau anula ceea ce va fi astfel ireversibil”, a declarat președintele Franței, la Paris, în sala de judecată a primei camere a Curții de Apel a Palatului de Justiție.

Astfel, cu ocazia „Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor”, șeful statului preia astfel filosofia proiectului de lege propus inițial de Aurore Bergé, șefa deputaților Renașterii. Președinta grupului majoritar din Adunare își asumase această cauză la începutul legislaturii, ca reacție la veștile venite din SUA: o decizie fără precedent a Curții Supreme care pune în discuție acest drept, considerat fundamental mai înainte.

Inițiativa aparține deputaților Renașterii

Convingerea mea ca femeie, ca cetățean și ca parlamentar este că, înainte de sfârșitul mandatului meu, Constituția va fi modificată și va include dreptul la avort”, declara aleasa regiunii Yvelines, la acea dată.

- Reclama -

Amintim, subiectul a ajuns în Senat, unde, împotriva tuturor șanselor, majoritatea de dreapta a votat în favoarea constituționalității avortului. Totuși, a existat un detaliu: parlamentarii din Camera superioară au insistat ca doar „libertatea femeilor” de a face avort – și nu „dreptul” – să fie consfințită în legea fundamentală. Emmanuel Macron și-a asumat și el această poziție, ulterior.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele