FSANP îl contrazice pe Dragnea: Sunt 73 de condamnați pentru abuz în serviciu, nu câteva mii

0

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) arată într-un comunicat publicat sâmbătă dimineață că în penitenciare sunt mai puțin de 80 de oameni condamnați pentru abuz în serviciu. Sindicaliștii au indicat și penitenciarul în care liderul PSD și-ar putea ispăși pedeapsa, dacă pierde apelul în justiție.

Această acțiune de comunicare vinde după ce Liviu Dragneaa declarat vineri că „mii de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional”. Teatral, liderul PSD le-a cerut iertare acestora. Un gest fără acoperire!

FSANP demonstrează că afirmațiile lui Liviu Dragnea sunt false

FSANP arată că, la finalul lunii ianuarie 2018, în penitenciarele din toată țara se aflau 73 de condamnați pentru abuz în serviciu și că „niciunul n-a deturnat banii copiilor defavorizați”.

FSANP mai arată că „în penitenciare sunt în schimb mii de criminali (6156), tâlhari (4387), condamnați pentru furturi (5190), violatori (1979), traficanți de droguri (1434) și condamnați pentru înșelăciune (997). Nu există niciun motiv ca cineva să le ceară scuze. Nici măcar un viitor coleg, actual demnitar al Statului Român”.

Federația încheie spunând că șeful PSD: “A inventat “statul paralel” așa cum înaintași ai domniei sale au inventat “agenturili străine”, ori – mai târziu, după Revoluție – “elementele reacționare”.

„Reamintim că, după aplicarea legii grațierii mascate, 1 din 5 condamnați pentru infracțiunile de mai sus au fost puși în libertate. Astăzi sunt așadar liberi pe stradă și comit alte infracțiuni mii de criminali, violatori, tâlhari și hoți. Statistic peste 70% din cei peste 5.000 de beneficiari se vor întoarce făcând alte mii de victime. Ca o curiozitate statistică, domnul Liviu Dragnea este singurul condamnat pentru infracțiuni de abuz în serviciu, care a instigat la deturnarea banilor destinați pentru asistența socială. Banii destinați copiilor orfani sau plasați în grija statutului ori a persoanelor defavorizate, au fost astfel folosiți în interes de partid pentru plata unor sinecuriști. În acest context, îl informăm pe domnul Liviu Dragnea că Penitenciarul Giurgiu are un grad de ocupare de 87,21%, dar că ministrul Justiției a avut grijă să-l clasifice ca fiind în condiții improprii, deși este unul dintre cele 3 penitenciare construite după 1989. Va avea, deci,  spațiu suficient și va beneficia și de reducere de pedeapsă dacă va fi repartizat la acest penitenciar pe baza criteriului domiciliului”.

„Așadar, dacă simte nevoia să ceară cuiva iertare, îi recomandăm domnului Liviu Dragnea să se aibă în vedere milioanele de români pe care i-a mințit, zecile de mii de victime ale infracțiunilor care n-au primit nicio despăgubire și miile de angajați din penitenciare care, deși lucrează în condiții improprii, încă mai au de recuperat o datorie de peste 1 milion de ore suplimentare neplătite. Ar fi un început. Din păcate, însă, n-o va face. A inventat “statul paralel” așa cum înaintași ai domniei sale au inventat “agenturili străine”, ori – mai târziu, după Revoluție – “elementele reacționare””, mai spun sindicaliștii.

„Domnul Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților și recent condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru infracțiuni de abuz în serviciu, a declarat că își cere “iertare de la miile de români, care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi prin tribunale pe baza aceloraşi articole sovietice (…)”. Nu comentăm construcția frazei, emoția momentului explică scăpările, dar, pentru conformitate, precizăm că în penitenciarele românești, la 30 ianuarie 2018, se aflau în detenție exact 73 de condamnați  la pedepse cu închisoarea între 2 și 5 ani pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Această cifră s-a redus sensibil după aplicarea legii recursului compensatoriu”, transmite Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Șeful PSD condamnat definitiv 3 ani și 6 luni

Liviu Dragnea a fost condamnat joi la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare plus interzicerea unor drepturi pentru abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive. Deciziile nu sunt definitive și pot fi contestate la completul de 5 judecători.

Din ziua aflării sentinței și până la acestă oră, mai mulți membrii PSD, printre care și premierul României, Viorica Dăncilă declarat că decizia este un atac la președintele PSD deoarace nu s-ar ține cont de o decizie CCR. Declarațiile acestora au fost rapid demontate de CSM și ICCJ. Concret, ÎCCJ-ul precizează că nici membrii Executivului, nici cei ai Legislativului nu sunt în măsură să aprecieze hotărârile judecătorești.

„Membrii Executivului sau Legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare, atunci când există indicii că s-ar fi săvârşit o abatere disciplinară” este o parte din răspunsul ICCJ.

CSM a transmis că recentele afirmații ale politicienilor sunt de natură să afecteze independența și credibilitatea justiției.

Redăm o parte din comunicatul CSM-ului:

„Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare, provenite din zona reprezentanţilor clasei politice,

Considerând că acestea pot fi de natură să afecteze independenţa şi credibilitatea justiţiei,

Secţia pentru judecători apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi, respectiv, a unor judecători care îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor, conduită apreciată ca fiind abuzivă din perspectiva interpretării deciziilor instanţei de contencios constituţional sau a modului de adoptare a unei decizii penale, reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România.

Un răspuns a venit și din partea Asociația Forumul Judecătorilor din România

Aceștia au adresat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar și a judecătorilor de la Înalta Curte după afirmațiile premierului Viorica Dăncilă, ale ministrului de interne Carmen Dan, ale ministrului justiției, Tudorel Toader și ale senatorului PSD, Claudiu Manda.

Asociația Forumul Judecătorilor din România consideră că atacul oficialilor PSD la adresa deciziei de condamnare a lui Liviu Dragnea pune la îndoială independența judecătorilor de la Înalta Curte.

”Duritatea discursului politic indicat, pornind de la concepte de „sentinţă politizată”, ”răspuns vindicativ al justiţiei la presiunea străzii şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real”, „aplicarea legii sub influenţa arbitrariului”, „punere în scenă a acestei piese: amânările sentinței, pregătirea manifestațiilor pe facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinței la oră de maximă audiență și creșterea tensiunii prin citirea sentinței lui Dragnea la sfârșitul ședinței”, respectiv „o decizie a CCR nu poate să nu fie luată în considerare chiar dacă legiuitorul nu pune legea de acord”, departe de a reprezenta o expresie a prezumţiei de nevinovăţie, în raport de care niciun subiect de drept nu se poate îndoi, cât timp nu s-a pronunţat o hotărâre rămasă definitivă, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei şi conturează imaginea unei ameninţări serioase la independenţa justiţiei, în principal cu privire la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acuzaţi de partizanat politic, de înscenări cu privire la soluţionarea dosarului şi cărora li se dau sfaturi cu privire la aplicarea legii sau a deciziilor Constituţionale, în posibila cale de atac, tocmai de reprezentanţi de seamă ai puterii executive sau legislative. (…)

Citește și Forumul Judecătorilor după atacurile PSD: Reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele