„Gabriela Barbu” Medical Center angajează psihiatri absolvenți de rezidențiat. Care sunt perspectivele în această disciplină medicală?

Valentina Constantin

Criza politică a ajuns și în spitalele din România, iar organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții de medicină s-a amânat cu două săptămâni, spune ministrul demis al Sănătății. Din acest motiv, mii de viitori medici au protestat în marile orașe universitare și cere rezolvarea urgentă a problemei pentru a putea să dea examenul de rezidențiat și să profeseze.

Cu toate acestea există și tineri mai norocoși, la început de drum, care încă nu și-au găsit locul sau caută un loc unde pot să-și pună calitățiile în practică. Pe acest fond am discutat cu doamna doctor Gabriela Barbu, medic psihiatru la Gabriela Barbu Medical Center care are câteva sfaturi de luat în calcul.

Care sunt avantajele pe care un medic la început de drum le poate avea venind la un cabinet cum este al dumneavoastră?

Avantajele unui medic la început de drum sunt destul de numeroase, însă consider că cel mai important dintre acestea este numărul mare de pacienți și diversitatea cazurilor întâlnite. În altă ordine de idei, nu este de neglijat nici posibilitatea fiecăruia de a se forma din punct de vedere profesional și de căpăta o experiență profesională vastă lucrând independent, dar, având în același timp sprijinul meu în situațiile cu care nu s-a mai confruntat.

De asemenea, extrem de important, atât pentru medicii aflați la început de drum, cât și pentru mine, este posibilitata de a ne consulta în privința schemelor de tratament pentru pacienții a căror stare nu evoluează exact în termenii în care ne-am dori.

Este preferabil să lucrezi într-o clinică mai mică, față de una mai mare?

Citeste si...  Vaccinul anti-covid de la Timișoara, în teste la Institutul Cantacuzino

Preferința față de dimensiunea clinicii este diferită de la un medic la altul, în funcție de ceea ce își dorește. Am avut ocazia de a lucra, după perioada petrecută în spital, atât într-un cabinet mic, cât și într-unul mare. Cel mai important lucru în această profesie este numărul de pacienți și diversitatea cazurilor întâlnite. Îți poți desfășura activitatea într-o clincă mai mică care este frecventată de un număr mare de pacienți sau te poți confrunta cu situația de a lucra într-un centru medical mai mare, cu o sală goală de așteptare.

Consider că cel mai important lucru este consolidarea unei relații durabile între medic și pacienții săi, iar dacă acest lucru se întâmplă, cu siguranță pacienții te vor urma indiferent de dimensiunea cabinetului în care îți desfășori activitatea. Deși pare simplu, acestă relație dintre medic și pacient se consolidează în timp, trebuie să aibă la bază încrederea reciprocă și pacientul să se simtă bine cu tratamentul indicat.

Se poate face carieră, în România, în această ramură?

Bineînțeles că se poate face carieră, însă cel mai important lucru pentru a cunoaște succesul este implicarea și dedicarea față de această profesie. Cu toate că există o serie de reglementări care ne restricționează activitatea, pasiunea și nivelul de implicare își vor spune cuvântul pentru fiecare medic în parte.

De câți colaboratori aveți nevoie în acest moment pentru ca timpul de așteptare să se reducă și să nu mai fie nevoie ca un pacient programat azi să intre efectiv în cabinetul medicului peste o lună sau două?

Deoarece avem un număr destul de mare pacienți zilnic, putem spune că ne confruntăm cu unele probleme legate de timpul de așteptare și de gestionarea situațiilor în care pacienții au o urgență. Consider că am avea nevoie de minim 2 colegi medici pentru a soluționa aceste probleme în mod optim.

Citeste si...  Ministrul Sănătăţii: de la jumatea lui mai va mai scădea numărul de îmbolnăviri

Cât de important este pentru un medic care a absolvit rezidențiatul să aibă o bază proprie de pacienți?

Bineînțeles că este foarte important, însă crearea unei baze stabile de pacienți, în situația în care nu o ai deja, se petrece în timp și are la bază o muncă zilnică și susținută, plus consolidarea încrederii dintre medic și pacienți. Dacă ai deja o bază stabilă de pacienți, trebuie să ai un loc unde să le oferi consultații în continuare și să ai în vedere să-ți extinzi, în permanență, baza de pacienți. Iar la noi în clinică dispunem de tot spațiul necesar acestei activități. În plus, zona 1Mai unde se află clinica noastră, este foarte bine conectată la mijloacele de transport în comun, iar accesul se face foarte ușor, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. Deci oferim premise consistente pentru oricine dorește să se dezvolte profesional în această ramură.

Dincolo de satisfacțiile profesionale, există în această ramură a medicinei și satisfacții financiare?

În această ramură a medicinei, în pofida discriminărilor salariale dintre cei din sistemul bugetar și ambulatoriul de specialitate privat există și satisfacții financiare. Acest lucru e strâns legat de baza de pacienți de care vorbeam înainte. Cu cât adresabilitatea e mai mare, cu atât e mai mare avantajul financiar. Îti poti mări numărul de pacienți fară să fie nevoie să faci gărzi „nimicitoare” în spital decât dacă dorești acest lucru.

Contact Clinica „Gabriela Barbu” Medical Center: contact@psihomedic.ro, tel. 0722 554 524

Citește și Gabriela Barbu, medic psihiatru: ”Mulți bolnavi există printre noi și nu neapărat numai la ușa cabinetelor de psihiatrie”

 

Citeste si...  UPDATE: Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, dar fără irigațiile mult așteptate de agricultori

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *