Garda de coastă suedeză a descoperit a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream

0
nord stream scurgeri gaz
Pierderi gaz Nord Stream

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei pentru cotidianul Svenska Dagbladet, transmite Reuters.

 

Uniunea Europeană suspectează că un act de sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi a promis că va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente.

”Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri au fost semnalate în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Cea de-a patra scurgere s-a produs în gazoductul Nord Stream 2, în apropiere de o gaură mai mare identificată în conducta Nord Stream 1.

Vezi și Germania se teme că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni ”inutilizabil pentru totdeauna”

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Rusia vorbește de sabotaj

”Nicio opţiune nu poate fi exclusă acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, atunci când a fost întrebat într-o videoconferinţă de presă dacă sabotajul este motivul avarierii gazoductului.

”Aceasta este o veste foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, vorbim despre anumite pagube de natură neclară la o conductă în zona economică a Danemarcei. Este o chestiune legată de securitatea energetică a întregului continent”, a adăugat Peskov.

Vezi și Enigma exploziilor de la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei

Polonia consideră că cele trei scurgeri de gaz descoperite în conductele Nord Stream între Rusia şi Germania via Marea Baltică ar putea fi o provocare din partea Moscovei.

”Din păcate, vecinul nostru estic (Rusia) duce constant o politică agresivă. Dacă este capabil de o politică militară agresivă în Ucraina, este evident că nicio provocare nu poate fi exclusă, chiar … în Europa Occidentală”, a spus viceministrul de externe polonez Marcin Przydacz.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele