Germania și Marea Britanie pregătesc „bănci de căldură“ pentru la iarnă

0
- Reclama -

În apropierea iernii şi cu criza costurilor de trai în creştere, Marea Britanie şi Germania pregătesc „bănci de căldură“, unde oamenii pot veni să se încălzească.

Accelerata scumpire a energiei forţează autorităţile britanice să pună la punct o reţea de „bănci de căldură“ pentru cetăţeni, centre publice unde oamenii pot veni să se încălzească gratuit, scrie ZF, citând Bloomberg.

Scumpirea combustibililor face facturile la căldură prohibitive pentru mulţi, iar o reţea de spaţii interioare încălzite cu acces gratuit este în curs de a fi creată de autorităţi locale, de sănătate şi grupuri din societatea civilă în condiţiile în care temperaturile încep să scadă de la o zi la alta.

Totodată, FMI anticipează că Marea Britanie ar putea fi afectată mai dur de scumpirea combustibililor decât orice altă ţară din Europa de Vest, în mod semnificativ din cauza unei divergenţe mai mari între gospodăriile cu venituri ridicate şi cele cu venituri mici.

Deja luptându-se cu o inflaţie ridicată şi riscul unei recesiuni iminente, mulţi britanici au în faţă o iarnă cu frig şi foamete. Chiar şi cu susţinerea de stat, încălzirea ar putea fi un lux pentru mulţi dintre ei.

- Reclama -

Prin urmare, o reţea ad-hoc de refugii încălzite prinde contur. Unele supermarketuri oferă băuturi calde, în timp ce spaţii publice şi administrate de voluntari ca biblioteci şi centre comunitare, cât şi spaţii mai puţin oficiale, ca băile nefolosite din pub-uri, apar peste tot.

Muzeele se pregătesc și ele să acţioneze ca refugii calde pentru cei care nu-şi permit să-şi încălzească casele în lunile de iarnă, notează The Guardian. Se face de asemenea apel la miniştri să furnizeze finanţare nouă de urgenţă pentru ca clădirile publice să poată face faţă unei creşteri puternice a numărului de vizitatori în lunile mai reci.

Cea mai mare reţea de bănci de alimente a ţării a lansat un apel de urgenţă, avertizând că are în faţă cea mai grea iarnă din istorie, din ce în ce mai mulţi oameni riscând să facă foamea în criza costurilor de trai, scrie Reuters.

Organizația „The Trussell Trust”, care susţine o reţea de 1.300 de bănci de alimente, a anunţat că înregistrează o creştere dramatică a numărului celor aflaţi în dificultate. De asemenea, cererea depăşeşte donaţiile pentru prima dată, însemnând că băncile trebuie să cumpere mai multe alimente pe cont propriu, ceea ce nu este rentabil din punct de vedere economic.

Germania a început să amenajeze adăposturi încă din vară

Conform The Local, Germania pregăteşte și ea spaţii în care oamenii pot veni să se încălzească gratuit, încă din vară.

De exemplu, în oraşul Ludwigshafen, un spaţiu utilizat anterior pentru concerte, evenimente sportive şi vaccinare a fost amenajat pentru a servi drept „staţie centrală de încălzire“ pentru public. Şi alte zone, ca Neustadt, Frankenthal şi Landau, pregătesc iniţiative asemănătoare.

De asemenea, potrivit Deutsche Welle, și în Germania băncile de alimente sunt sub presiune.

Circa jumătate dintre acestea şi-au văzut numărul clienţilor dublându-se de anul trecut, iar multe nu mai primesc solicitanţi. Cererea este în creştere, iar donaţiile din ce în ce mai puține.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele