Goniți de sistemul medical autohton, pacienții români au lăsat între 200 și 250 mil. euro în spitalele vieneze

0

Că Viena e deja de ceva timp o destinație de turism medical pentru români, nu e o noutate. 25% dintre pacienții tratați în cele 300 de spitale și clinici vieneze sunt turiști care caută serviciile medicale și provin din Europa, SUA sau Asia.

„Capitala austriacă este cea mai importantă destinație de turism medical din țară. Este imposibil să te mai gândești astăzi la Austria și în special la Viena fără a te gândi la științe ale vieții – pe de o parte, la cercetare la nivel internațional, și, pe de altă parte, la aplicațiile sale specifice: o gamă largă de specialiști, mulți cu educație internațională, ce pot răspunde oricăror provocări medicale”, spune Anton Ofner, vicepreședinte al Camerei de Comerț a Vienei.

De altfel, potrivit lui Anton Ofner, orașul încasează de pe urma sectorului medical și de cercetare circa 10 miliarde de euro anual, iar la aceste câștiguri contribui și medicii și asistentele proveniți din România care lucrează acolo.

Și e normal, sistemul de sănătate românesc, e, pentru al doilea an consecutiv, pe ultimul loc în Europa, rămas în urmă, slab dotat, cu timpi de așteptare mari și afectat de corupție.

Tratamentul la Viena și pacienții români

Din punct de vedere turistic, din 2015, până în prezent 300.000 de români au vizitat Viena, iar din punct e vedere medical numărul lor s-a dublat între 2016 și 2017. Astfel, în 2017, peste 4.000 de pacienți români s-au internat în sistemul de sănătate privat din Austria, iar alți 12.000 de pacienți români au accesat sistemul public.

De altfel, tratamentele pentru românii internați în Viena au costat între 200 și 250 de milioane de euro în 2016.

„În ultimii câțiva ani, numărul de români ce caută în Austria soluții la problemele lor medicale a crescut constant. Mai exact, numărul de pacienți români în Austria s-a dublat între 2016 și 2017. În 2016, românii au cheltuit între 200 și 250 milioane de euro pentru tratamente în Austria, atrași fiind de tehnologia medicală modernă, de echipamente de ultimă generație, de specialiști bine pregătiți și cu experiență, dar și, nu în ultimul rând, de condițiile excelente din spitale”, susține Günther Wiesinger, președinte al Grupului de Specialitate în Medicină din cadrul Camerei de Comerț a Vienei.

Acum, cinci instituții de sănătate au venit în România pentru a-și prezenta oferta care include de la tratament oncologice, la chirurgie sau urologie și ortopedie.

Acestea sunt grupul PremiQaMed, care operează trei dintre cele mai mari spitale vieneze, “Privatklinik Döbling”, “Confraternität” și “Goldenes Kreuz”, Wiener Privatklinik (WPK) și Rudolfinerhaus.

România e între primii 15 parteneric comerciali ai Austriei , al treilea cel mai mare investitor străin în România.

Sursa: Goniți de sistemul medical autohton, pacienții români au lăsat între 200 și 250 mil. euro în spitalele vieneze

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele