Grecia se confruntă cu o scădere a sectorului turistic

0

Noile măsuri adoptate de autoritățile din Grecia pentru stoparea răspândirii coronavirusului au provocat o serie de anulări a sejururilor rezervate, în special în regiunea Greciei de Nord. 

 

 

Potrivit agenților turistici, numărul de rezervări rămâne până în prezent scăzut. Mulți spun că, spre deosebire de alți ani, cea mai mare parte a rezervărilor este atrasă de destinațiile din Grecia continentală, în timp ce insulele înregistrează un minim istoric al rezervărilor, din cauza faptului că deplasarea spre insule necesită transport în comun, iar transportul în comun amplifică ezitarea călătorilor atât interni, cât și străini.

 

Noile măsuri impuse pentru accesul în Grecia sunt un impediment în calea rezervărilor

 

De fapt, situația pare să se deterioreze după decizia guvernului grec de a impune obligativitatea prezentării unui test la vama Promachonas, decizie ce a fost luată din cauza creșterii cazurilor depistate prin testele aleatorii efectuate la graniţă.

Trebuie menționat că până la sfârșitul lunii iulie, intrarea în Grecia pe la Promachonas este permisă numai celor care au efectuat un test pentru coronavirus cu 72 de ore înainte de sosire, iar rezultatul este negativ. Testul trebuie să fi fost realizat de laboratoare de referință din țara de origine sau de tranzit sau de laboratoare publice sau private din țara respectivă, care au fost certificate de autoritatea națională competentă a țării. În plus, trebuie să  prezinte la frontieră un certificat de diagnostic în limba engleză, care să includă numele lor și pașaportul sau codul numeric personal.

Pe de o parte, noile măsuri pentru intrarea în țară și, pe de altă parte, recrudescenţa recentă a pandemiei în Balcani au descurajat rezervările, şi aşa puţine, care veneau din regiunea balcanică. Președintele Asociației Panelenice a Hotelierilor, Grigoris Tassios, subliniază pentru insider.gr, că după revizuirea măsurilor de intrare în Grecia, a fost înregistrat un nou val de anulări ale călătoriilor planificate în Grecia de Nord.

„După adoptarea măsurii cu privire la efectuarea unui test negativ cu 72 de ore înainte, rezervările au scăzut cu 50%. Gândiţi-vă că şi aşa nordul Greciei avea un grad mediu de ocupare de aproximativ 40% pentru luna curentă și că într-o singură seară anulările masive au scăzut gradul de ocupare la 20% „, spune Tassios. „Acest lucru s-a întâmplat din două motive. Pe de o parte, pentru că unii călători nu au avut timp să facă testul, iar alţii nu au putut, deoarece testele disponibile în România și Bulgaria, de exemplu, sunt puține, iar pe de altă parte, deoarece testele sunt scumpe, între 70 şi 100 de euro”, adaugă președintele Asociației Panelenice a Hotelierilor. Potrivit acestuia, „iulie s-a pierdut deja după această decizie, iar speranțele sunt acum concentrate pe august”.

Faptul că acesta este un sezon cum nu s-a mai pomenit este confirmat şi de intenţia unor hotelieri de a subvenționa testele potențialilor clienți. După cum explică Grigoris Tassios, într-o încercare de a sprijini cererea, hotelierii au adoptat inițiativa „bonus covid”, finanțând o parte din costurile testului pentru acei călători care își rezervă cazarea pentru cel puțin șapte zile. „Acest lucru înseamnă, în fapt, că din cele șapte zile de cazare hotelurile de trei și patru stele oferă una gratuit”.

Deși această mișcare încarcă și mai mult costurile unităților hoteliere, care trăiesc deja unul dintre cei mai răi ani din istoria lor, ea a este considerată necesară pentru oprirea valului de anulări pentru luna august. „Este vorba de o inițiativă privată. „Din nou ne-am pus în cârcă ceva care conţine propria doză de inadecvare, în sensul că nu se poate cere vizitatorului să facă un test cu câteva ore înainte de a veni în țară”, spune el.

 

Multe hoteluri se vor închide la sfârșitul lunii august

 

Starea de spirit negativă a hotelierilor pentru acest an este reflectată şi de faptul că mulți se gândesc să își închidă unitățile și să încheie sezonul la sfârșitul lunii august.

După cum explică Tassios, acest raţionament este logic, deoarece preţurile din septembrie și octombrie nu au sustenabilitate decât dacă există un grad de ocupare a hotelului de 60% -70%, spre deosebire de iulie, august, când un hotel rezistă și cu un grad de ocupare de 40% – 50%.

 

Doar 50% din hotelurile Greciei sunt deschise

 

Potrivit lui Grigoris Tassios, din totalul de 10.000 de unități hoteliere ale Greciei, 7.000 au primit până în prezent un certificat de aplicare a protocoalelor de sănătate, ceea ce înseamnă că aproximativ 70% din hoteluri ar fi pregătite de funcţionare. Cu toate acestea, în realitate, unitățile deschise sunt în număr de aproximativ 5.000, adică 50% din capacitatea de cazare a țării.

Stare de fapt este confirmată şi de recentul raport al GBR Consulting care a fost realizat în numele Asociației  Hotelierilor din Attica și Argosaronikos și al Asociației Hotelierilor din Salonic. Potrivit acestui raport, în luna iunie, când au fost ridicate restricțiile și hotelurile cu funcţionare pe toată durata anului au putut fi redeschise, doar 21% din capacitatea de cazare disponibilă din Attica și 42% din Salonic a fost redeschisă.

Să amintim şi că potrivit cercetărilor menționate mai sus, numai pierderile înregistrate de hotelurile din Attica și Salonic în timpul lockdown-ului au fost estimate la 350 de milioane de euro pentru primul semestru al anului 2020.

Citește și: Vlad Voiculescu: Gabriela Firea a testat de COVID-19 bucureștenii care pleacă în Grecia

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele