Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost actualizată

1
- Reclama -

Guvernul a actualizat actul normativ care aprobă Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, în acord cu modificările recente aduse legislaţiei asistenţei sociale, anunţă, miercuri, Ministerul Muncii.

 

Noi prevederi arată că evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei.

”Guvernul a aprobat o hotărâre prin care sunt aduse unele modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislaţia care reglementează sistemul naţional de asistenţă socială, respectiv de asistenţă socială a persoanelor vârstnice. Astfel, în acord cu prevederile Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori, iar în cazul persoanelor asistate în unităţi sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza şi la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului”, arată Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Totodată, s-a decis ca fişa de evaluare sociomedicală să existe, în mod obligatoriu, şi în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistenţă şi recuperare.

- Reclama -

Șeful ASF, Nicu Marcu numește City Insurance şi EuroIns: Muma Pădurii!

”Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un întreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, cu prioritate la domiciliu şi în centre de zi de asistenţă şi recuperare. Prin implementarea acestor măsuri se urmăreşte facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete. De asemenea, se are în vedere şi eficientizarea planificării şi finanţării serviciilor sociale, astfel încât finanţarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistenţă socială, iar abordarea să fie personalizată şi integrată în funcţie de profilul fiecărei persoane vârstnice”, adaugă sursa citată.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele