Groapă de gunoi neterminată, posibil dezastru ecologic în Teleorman

1

În Teleorman, construirea unei gropi de gunoi, terminată doar pe jumătate, dar deja plină, poate genera un dezastru ecologic. Proiectul aparține de Consiliul Județean Teleorman și tot de edili ține și problema majoră de mediu. Valoarea proiectului s-a ridicat la 21 de milioane de euro.

 

Totul a început în anul 2003, când Consiliul Județean Teleorman trimitea documentația pentru accesarea fondurilor europene pentru una dintre cele mai importante investiții din județ la vremea aceea: o groapă ecologică de gunoi, care ar fi urmat să depoziteze toate deșeurile din județul Teleorman. În realitate, s-a construit o singură celulă pentru depozitarea deșeurilor.

În urmă cu doi ani, Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman spunea că gradul real de umplere al primei celule construite era de peste 90%. Iar asta putea cauza probleme mari, pentru că membrana care ține deșeurile s-ar putea rupe în orice moment, iar gunoaiele s-ar infiltra în pânza freatică, generând un veritabil dezastru ecologic în sudul țării. În ciuda recomandărilor specialiștilor din domeniul mediului, lucrurile au mers și așa, din amânare în amânare.

Vezi și Protecția Copilului Teleorman a recuperat prejudiciul din dosarul angajărilor fictive ale lui Dragnea

Banii, proveniți din bugetul Uniunii Europene, ar fi trebuit să fie folosiți pentru depozitarea gunoiului din tot județul Teleorman, în cadrul unui “Sistem integrat de management al deșeurilor la nivelul Județului Teleorman”.

Valoarea proiectului s-a ridicat la 21 de milioane de euro.

În acest moment, prima celulă a depozitului ar fi plină, potrivit angajaților depozitului, generând un risc real de dezastru ecologic, în timp ce construcția celei de-a doua celule întârzie de circa doi ani.

Autoritățile județene susțin că în vara acestui an va fi gata și celula a doua a depozitului, deși au mai dat termene limită (ultimul în decembrie 2020) și nu s-au ținut de cuvânt. Mai mult, ele susțin de doi ani că gradul de umplere a primei celule depășește cu puțin 80%. În realitate, prima celulă a depozitului era la gradul maxim de umplere de acum câteva zeci de luni.

VEZI CEL MAI BUN PURIFICATOR DE AER ANTI CORONAVIRUS 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele