Guvernul a crescut salariul minim brut la 1.900 de lei. Salariul minim net crește la 1.163 de lei

0

Guvernul a aprobat azi creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, de la 1 ianuarie 2018.

Astfel, salariul minim net, va crește cu circa 100 de lei, de la 1.065, la 1.162 de lei lunar, în condițiile aplicării ordonanței care trece contribuțiile sociale de la angajator la angajat.

Teoretic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.

Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.

Motivația guvernamentală

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa.

Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, susține guvernul, deși acesta nu a dezbătut nimic cu nimeni, au fost doar contre, și angajatorii și sindicatele fiind împotriva trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, care a determinat, de fapt, această modificare a salariului minim brut.

De asemenea, guvernul spune că măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru.

De fapt, în special, firmele mici, cu puțini angajați și capitalizare redusă vor avea de suferit, vor fi, probabil, nevoite să facă concedieri pentru  a-și păstra profitabilitatea și nu e exclus ca munca la negru să crească, în loc să scadă.

Sursa: Guvernul a crescut salariul minim brut la 1.900 de lei. Salariul minim net crește la 1.163 de lei

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele