Guvernul amână până la 30 noiembrie 2023 aplicarea măsurii de returnare a ambalajelor reciclabile

0

Guvernul a amânat până la data de 30 noiembrie 2023 intrarea în funcțiune a sistemului de garanţie-returnare destinat ambalajelor nereutilizabile, prin care comercianții ar trebui să rețină o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat și pe care să o returneze apoi clienților, după ce a ratat termenul de 1 octombrie 2022.

 

„Se modifică data de intrare în funcțiune a SGR, astfel încât, începând cu data de 30 noiembrie 2023, producătorii de produse ambalate în ambalaje SGR, prin intermediul administratorului SGR, să poată să-și îndeplinească obiectivele de returnare conform prevederilor legale”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pregătit pentru ședința Executivului de miercuri.

Vezi și Din 1 octombrie 2022 va trebui să plătim 50 de bani pentru ambalaje returnabile

În plus, Guvernul stabilește că mai poate amâna termenul de intrare în funcțiune a SGR, la solicitarea motivată a administratorului SGR, adresată autorității publice centrale pentru protecția mediului, cu cel târziu 60 de zile înainte de împlinirea termenului de intrare în funcțiune a SGR.

Proiectul mai aduce o serie de modificări, printre care faptul că se reglementează obligațiile producătorilor de a îndeplini exclusiv în cadrul SGR obiectivele referitoare la deșeurile provenite de la ambalajele SGR. Sistemul de garanție-returnare se bazează exclusiv pe implicarea efectivă a consumatorilor. De aceea este posibil ca o parte din ambalajele folosite să se regăsească în sistemul public de salubrizare. Conform legislației europene din domeniul ambalajelor, obligația producătorilor este să finanțeze procesul de gestionare a deșeurilor provenite de la propriile produse. „Prin intermediul prezentei reglementări, producătorii optează să-și îndeplinească obligațiile pentru produsele ambalate în ambalaje SGR exclusiv prin intermediul SGR, inclusiv pentru a evita atât finanțarea paralelă cât și plata eventualelor penalități prin mai multe sisteme”, arată Executivul.

În plus, Guvernul clarifică obligația producătorilor și a comercianților de înregistrare în baza de date gestionată de administratorul SGR și de organizare a punctelor de returnare în parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale.

De asemenea, Guvernul instituie dreptul administratorului SGR de a solicita autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului modificarea valorii garanţiei, inclusiv diferenţiat pe tip de ambalaj, respectiv pe tip de material.

Mai mult, Executivul reglementează retragerea calității de administrator al SGR prin hotărâre de Guvern și modalitatea de desemnare a unui alt administrator prin organizarea unei noi proceduri de selecție.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele