Guvernul cubanez dă voie cetățenilor să importe alimente fără taxe

0

Guvernul cubanez îi lasă, temporar, pe cetăţeni să aducă alimente, medicamente şi produse de igienă fără a plăti taxe şi fără limită de valoare, relatează joi AFP. Măsura vine la trei zile după manifestaţiile istorice din insulă.

 

Guvernul a decis ”să autorizeze în mod excepţional şi temporar transportarea de către pasageri, în bagaje, de produse alimentare, de igienă şi medicamente, fără limită de valoare şi fără taxe vamale”, a declarat premierul Manuel Marrero în cursul unei intervenţii la televiziune cu preşedintele Miguel Diaz-Canel şi mai mulţi miniştri.

Vezi și UPDATE: Manifestații anti-guvernamentale în Cuba: „Libertate!” şi „Jos dictatura!”

“Aceasta este o măsură pe care o luăm până la 31 decembrie”, a precizat el.

Facilitarea intrării pe insulă a unor produse de primă necesitate a fost una dintre cererile populaţiei cubaneze, care se confruntă cu grave penurii.

Într-o scrisoare deschisă publicată recent, un grup de profesori universitari a cerut o astfel de măsură.

Ministrul Economiei, Alejandro Gil, a anunţat încetarea limitei impuse salariilor din întreprinderile de stat, unde există o scară salarială strictă.

Cuba a fost afectată duminică de manifestaţii fără precedent care au izbucnit în aproximativ 40 de oraşe şi sate, protestatarii strigând “Ne este foame”, “Libertate” şi “Jos dictatura”.

Manifestaţiile, dintre care unele au continuat luni, s-au soldat cu un mort, peste 100 de deţinuţi şi răniţi şi au provocat îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele