
Mediul românesc de afaceri este dezamăgit de multe dintre măsurile luate de actualul executiv și este neîncrezător în Cabinetul Grindeanu. Am stat de vorbă cu câțiva antreprenori sau directori de companii românești care ne-au spus care sunt efectele deciziilor guvernului actual asupra mediului de business și ce îngrijorări au în legătură cu proiectele puse în dezbatere publică în această perioadă.
Alexandru Rizea, patronul și directorul general al producătorului de mobilă, Lemet este de părere că această creștere a venit forțat și a generat o reformare a politicii salariale “pentru a nu crea probleme de ordin funcțional în cadrul organizației.”
Pentru Adrian Enache, fondator și director general OmniPerform, creșterea salariului minim nu a avut un impact direct. “Într-adevăr, există posbilitatea ca o creștere a salariilor în toate domeniile să genereze așteptări nerealizste celor care vor apărea acum în căutarea de locuri de muncă după finalizarea studiilor. OmniPerform este o companie care activează în devoltarea de campanii de marketing, omnichannel și tehnologie/software. Cred că există un specific să fim într-o industrie cu un venit mediu destul de bun”, a declarat acesta.
Și Daniel Mereuță, director general Optima Outsourcing a declarat că nu au resimțit un impact, pentru că “salariile noastre erau mai mari de noul nivel al salariului minim. Mai mult, am continuat un program de măriri salariale, bazate pe perfomanță, pentru că suntem de accord că salariile trebuile să crească, însă întotdeauna bazate pe performanță”

Impozitul pe gospodărie – ce cred oamenii de afaceri
Nici mult discutatul impozit pe gospodărie nu a rămas nesancționat de antreprenorii români. “Procesul de a adopta un astfel de sistem de la un an la altul (sau doi) este foarte periculos și poate bloca întreaga forță de muncă. Poate funcționa doar în cazul în care există un sistem online pregătit pentru întreaga țară, la care se adaugă și facilitarea accesului la acest sistem în zona rurală. Pregătirile și studiile pentru a găsi o metodă de implementare care să poată fi aplicată sunt vitale și momentan îl cred nerealist”, este de părere Adrian Enache.
Daniel Mereuță este de părere că trebuie mers cu pași mici, „cu un test poate pe una din taxe, cu studii foarte bine realizate, mici inițiative care să ne dea indicațiile necesare pentru a implementa treptat, o astfel de reformă fiscală”
Ce cred oamenii de afaceri despre Programul Start-up Nation?
Legea Prevenției- un alt subiect dezbătut
În ceea ce privește Legea Prevenției, Ioan Mezei, director general Stihl România este de părere că „este binevenită o pozitie mai flexibilă a statului faţă de contribuabili. Orice politică ce face organizarea statului să fie un partener real față de mediul de afaceri este de dorit”.
„Această formă a Legii Prevenţiei reprezintă un prim pas spre o colaborare eficientă între organele de control şi companiile din România care trebuie să ducă la reducerea abuzurilor de forţă ale instituţiilor statului, iar companiile nu vor mai resimţi presiunea controalelor”, este de părere şi Alexandru Rizea.