Guvernul vrea să aloce încă jumătate de miliard de euro pentru firme

0

Guvernul vrea să aloce încă jumătate de miliard de euro pentru ca firmele să treacă mai ușor peste efectele nefaste ale crizei sanitare. Acum, fondurile alocate pentru capital de lucru ajung doar pentru una din patru companii care au depus proiecte. Patronii cer autorităților să facă plățile cât mai rapid, doar aşa pot evita concedierile.

 

Simona Cican are o curățătorie într-un mall din Drobeta Turnu-Severin. Este unul dintre cei peste 22.000 de antreprenori care au depus proiecte pentru a obține finanțare de la stat. Capital de lucru. Are mari emoţii însă pentru că bugetul alocat de Guvern este de 350 de milioane de euro, bani care ar ajunge doar pentru 5.000 de IMM uri. Ajutorul este între 2000 şi 150 de mii de euro, în funcție de cifra de afaceri.

32.000 de firme au fost radiate

„Din păcate a fost nevoie de concedieri ca să putem să (…) ne continuăm activitatea, iar în momentul acesta noi vrem cumva să le asigurăm angajaților totuși un salariu. Pentru noi, acești bani ar reprezenta un fel de gură de aer care ne-ar ajuta să mergem mai departe”, spune Simona Cican.

5.000 de antreprenori au semnat o petiție online prin care cer autorităților să suplimenteze bugetul “Granturi pentru capital de lucru”. Sunt bani din care firmele pot plăti salarii, datorii, chirii sau pot face achiziții.

Economiștii recomandă antreprenorilor care vor primi ajutoare să fie chibzuiți.

Guvernul pregătește o nouă sesiune de depunere a proiectelor şi pentru microgranturi, ajutoare care nu pot depăși 2000 de euro. Sunt încă fonduri disponibile la acest capitol. Ar putea primi bani și firmele înființate anul trecut care încă nu au reușit să treacă de 5000 de euro cifra de afaceri.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele