Guvernul PNL-PSD-UDMR și ANRE nu-și face treaba când vine vorba de prețul la gaze naturale

Stefan Alexiu

Guvernul Ciucă-Ciolacu-Hunor este absolut inutil când vine vorba de facturile la gaz și curent ale românilor. Triunviratul politic nu reușește să reglementeze prețul energiei, dar nici nu vrea să caute vinovați la ANRE, agenție națională căpușată de oameni de partid și de fotomodele inutile în funcțiile lor pentru care primesc sume imense de bani.

 

Vezi și Fotomodele și ”Miss” angajate pe banii românilor la ANRE / Gestionează bani ai PSD pentru presă

Guvernanții și inutilul ANRE au soluții, una dintre ele este mai simplă decât am crede. Un puternic manager de companie afectată grav de prețul inutil de mare al gazelor naturale vine cu soluția…. Dar cine s-l asculte?

Șef la Azomureș, Harri Kiiski spunea că deşi protejată de scumpiri, populaţia nu este pe deplin informată legat de riscurile care vin odată cu începerea iernii. În timp ce alte state au în derulare programe de informare ţintite pe acţiuni concrete în cazul unor probleme pe partea de aprovizionare, în România autorităţile tratează în continuarea economisirea energiei ca pe un subiect tabu.

Vezi și Gazele românești mai scumpe ca cele din Austria

Gazele românești și bursa de la Viena

La începutul lui 2022, marii consumatori de energie şi gaze din România spuneau că piaţa liberă. Guvernanții și ANRE s-au făcut că nu aud, poate din incompetență, poate din rea voință.

Rezultatul: industria mare este închisă chiar dacă România îşi poate asigura din resurse interne 80% din necesarul de gaze naturale iar 80% din producţia de energie este controlată de stat.

„Ce vedem la Baumgarten (Bursa de gaze de la Viena) este o porcărie, alea nu sunt preţuri normale. Piaţa gazului, cu regulile ei de funcţionare, a fost făcută pentru timpuri normale, nu pentru ce ve­dem acum. Această piaţă pur şi simplu nu mai funcţionează. Dar statele au puterea de a reglementa lucrurile“, a spus Harri Kiiski, cel care până recent a ocupat funcţia de di­rector general al Azomureş, cel mai mare consumator de gaze naturale din România, care asigură 50% din producţia de îngărăşă­minte locală. Pentru producătorii de îngră­şă­minte, gazul este materie primă, 70% din costurile de producţie fiind reprezentate de achiziţia gazului. În contextul exploziei pre­ţului, încă din decembrie, anul trecut, Azomureş şi-a închis activitatea, izbucnirea războiului din Ucraina şi impactul pe care agresiunea Rusiei a avut-o asupra preţului gazului făcând imposibilă reluarea activităţii.

Citeste si...  Amenzi de peste 2,4 milioane lei pentru furnizori de energie electrică şi gaze naturale

Citește și UE vrea un nou indice de referinţă pentru gaze naturale lichefiate

Dar închiderea marii industrii din Ro­mânia vine în contextul în care ţara este al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, având posibilitatea prin propriile resurse să-şi asigure 80% din necesarul intern” a declarat în ZF Harri Kiiski, CEO Azomureș.

Așadar, dacă nu e hoție din partea guvernanților și a ANRE, atunci e prostie și reavoință!


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *