Guvernul pregătește ordonanța grațierii. Scapă de pedeapsă cei condamnați la maximum 5 ani de închisoare. Iohannis cere să se respecte principiul transparenței

Florin Iordache, ministrul Justiției, a spus astăzi că cele două acte normative, privind grațierea și „hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate", au fost finalizate marţi şi au fost trimise spre consultare CSM şi celorlalte instituţii abilitate.

0
klaus iohannis - gratierii
- Reclama -

Potrivit lui Iordache, motivul pentru care se pregătește o normă care se referă a graţiere este supraaglomerarea din puşcării.

Ce include proiectul graţierii

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind grațierea, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției, se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.

De grațiere nu beneficiază recidiviștii și cei care au comis o serie de infracțiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

Iordache  a subliniat că Guvernul nu poate construi „peste noapte” penitenciare pentru a acoperi deficitul de 9.000 de locuri, precizând că se poate da o lege a graţierii de care să beneficieze aproximativ 2.300 – 2.500 de condamnaţi care nu au comis fapte grave.

Iohannis, la şedinţa de Guvern

Astăzi, Klaus Iohannis, președintele României, a prezidat ședința de Guvern, pentru a se asigura că proiectul grațierii și cel care vizează modificarea codurilor penale nu se află pe ordinea de zi a Guvernului.

- Reclama -

Preşedintele a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern pe care a prezidat-o, că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi „băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci „vor fi puse în transparenţă”.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele