Guvernul SUA renunță la testarea de noi arme antisatelit. Americanii au testat prima astfel de armă în 1985

0
Testare a unui interceptor antirachetă din cadrul sistemului Aegis, în 2018, în Hawaii. Acest interceptor a fost folosit de SUA inclusiv ca armă antisatelit. Foto: Profimedia Images

Guvernul SUA a decis să renunțe la testarea de noi arme antisatelit. Statele Unite devin astfel prima țară care interzice realizarea de teste militare care presupun interceptarea și lovirea sateliților cu o rachetă. Anunțul a fost făcut la începutul acestei săptămâni de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la baza militară a Forțelor Spațiale ale SUA din Vandenberg, California.

 

„Simplu spus, aceste teste sunt periculoase, iar noi nu le vom mai efectua”, a spus Kamala Harris care este în același timp și șefa Consiliului Național Spațial (National Space Council).

Anunțul a venit într-un moment în care Washingtonul cooperează extrem de strâns cu Kievul în domeniul informațiilor secrete, în plin război provocat de invazia armatei ruse în Ucraina.

În acest context, experții occidentali și-au exprimat îngrijorarea că sateliții de spionaj americani ar putea fi loviți și doborâți de Rusia, în acest context.

Americanii au testat prima armă antisatelit în 1985. Chinezii – în 2007, iar rușii – în 2021

Interzicerea armelor antisatelit face parte din strategia administrației Joe Biden de a promova folosirea „responsabilă” a spațiului, iar Kamala Harris a sugerat ca și celelalte țări care dispun de capacitatea de a ținti sateliți aflați pe orbita terestră ar trebui să procedeze la fel.

Singurele state care au testat cu succes arme antisatelit sunt SUA (în 1985 și 2008), China (2007), India (2019) și Rusia (2021). Arma antisatelit folosită de americani în 2008 reprezintă o variantă a interceptorului SM-3 folosit inclusiv în scutul antirachetă de la Deveselu din România.

Foto: Profimedia Images

„Distrugerea obiectelor spațiale prin intermediul rachetelor antisatelit este o acțiune nesăbuită și iresponsabilă. Deșeurile spațiale rezultate în  urma acestor teste pun în pericol sateliții și alte obiecte spațiale vitale intereselor de securitate, economice și științifice ale tuturor națiunilor și provoacă riscuri suplimentare pentru astronauții aflați pe orbită”, a precizat Kamala Harris, conform unui comunicat al Casei Albe.

Deși țintele lovite în testele întreprinse de SUA, China, India și Rusia erau fie sateliți scoși din uz, fie fragmente de „gunoi spațial”, o astfel de acțiune este considerată extrem de periculoasă deoarece provoacă și mai multe deșeuri spațiale care riscă să afecteze sateliții funcționali de pe orbita terestră.

Arma antisatelit a Rusiei care a pus în pericol Stația Spațială Internațională

În noiembrie anul trecut, SUA și-au exprimat îngrijorarea față de testarea, de către Rusia, a unei arme antisatelit care a generat un câmp potențial periculos de gunoi spațial.

Lovirea de către ruși a unui fost satelit sovietic, scos din uz, a provocat cu acel prilej peste 1.500 de fragmente de deșeuri. Echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale a fost nevoit să își îmbrace rapid costumele spațiale și să intre în navetele spațiale de salvare, din cauza pericolului ca stația orbitală să fie lovită de resturile rezultate în urma distrugerii fostului satelit.

Stația Spațială Internațională. Foto: Getty Images

Conform Tratatul spațiului cosmic, adoptat în Adunarea generală a ONU în 1966 și intrat în vigoare un an mai târziu, spațiul cosmic ar trebui să fie destinat exclusiv folosirii în scopuri pașnice, științifice. Amplasarea de arme ori armament pe orbita terestră este interzisă, la fel și desfășurarea de orice fel de activități de natură militară.

sursă: Digi24

Citește și Un fermier francez găsește o monedă rară cu Carol cel Mare

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele