Un fermier francez găsește o monedă rară cu Carol cel Mare

3
Credit imagine: Stadt Aachen/Route Charlemagne

O monedă rară de argint, veche de 1.200 de ani, care îl prezintă pe Carol cel Mare, unul dintre puținele portrete făcute despre împărat în timpul vieții sale. A fost recent redescoperită și dusă prompt într-o „călătorie sălbatică” de la o fermă din Franța la licitația eBay și, în cele din urmă, la un muzeu din Germania.

 

Călătoriile moderne ale monedei au început când un bărbat din Franța a vrut să-și construiască o casă, dar nu avea bani. Și-a amintit că moștenise o colecție de monede de la bunicul său, un fermier din regiunea Parisului. După ce a trecut prin colecția bunicului său, bărbatul a descoperit moneda Carol cel Mare, cunoscută drept denar, și a scos-o la licitație pe eBay.

„Avem aici niște experți care verifică în mod regulat ce se află pe eBay în ceea ce privește arheologie”, a spus Frank Pohle, directorul Route Charlemagne, un grup de muzee municipale din Aachen, Germania, care se concentrează pe istoria culturală.

Muzeul a decis să facă o licitație. Spre ușurarea lor, au primit moneda care îl înfățișează pe Carol cel Mare și titlul său imperial.

Carol cel Mare (condus între 768 și 814 d.Hr.), cunoscut și sub numele de Carol cel Mare, a fost regele francilor și a devenit primul conducător care a unit Europa Occidentală și Centrală după căderea Imperiului Roman de Apus în secolul al V-lea d.Hr. Datorită puterii sale politice, puterii militare și relația strânsă cu Vaticanul, Carol cel Mare a fost încoronat împărat al romanilor în  ziua de Crăciun din anul 800 d.Hr.

Experții muzeului au stabilit că moneda de 0,5 uncii (1,5 grame) a fost probabil făcută în Aachen, din cauza importanței orașului, deoarece acolo s-a născut și probabil a murit Carol cel Mare.

tradus: C.L

Citește și Poliția spaniolă a confiscat peste 1.000 de animale împăiate, inclusiv specii pe cale de dispariție și dispărute

 

3 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele