Guvernul vrea disciplină și responsabilitate pe filiera de comercializare a cerealelor

0

În prag de iarnă, Guvernul stabileşte noi reguli pentru vânzarea cerealelor.  Probabil, pentru a le da speranţa agricultorilor că anul viitor se vor descurca mai bine, după ce în acest an au avut parte de preţuri mici, iar mulţi s-au plâns că traderii nu au respectat clauzele prevăzute în precontracte.

Potrivit unei ordonanţe de Guvern, vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piaţa internă sau la export, se va face de anul viitor pe baza unor contracte de vânzare stabilite în mod unitar din punctul de vedere al clauzelor și condițiilor pentru toți producătorii agricoli, în scopul întăririi disciplinei și creșterii responsabilității partenerilor pe filiera de comercializare a cerealelor. Astfel, modelul de contract cadru va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, la propunerea Organizației Interprofesionale „Cereale și Produse Derivate din România” – O.I.C.P..R.

 

Citește și: După oaie, vine Mangalița

 

De asemenea, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, orice vânzare de cereale pe piața internă sau la export trebuie să facă obiectul unui contract scris între părți sau primii-cumpărători trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta.

Durata minimă a contractului de vânzare este de 6 luni, perioadă care se aplică și pentru oferta scrisă de a contracta.

Prevederile menționate nu aduc atingere drepturilor producătorilor de a refuza durata minimă de 6 luni, cu condiția ca refuzul să fie exprimat în scris, în termen de 15 zile de la primirea ofertei. În acest caz, părțile sunt libere să negocieze, în condițiile legii, toate elementele contractului.

 

(0 vizualizari)

prețuri-cereale-agrogo-grâu-cerealelor

Post-ul Guvernul vrea disciplină și responsabilitate pe filiera de comercializare a cerealelor apare prima dată în AgroTeca.


Sursa: Guvernul vrea disciplină și responsabilitate pe filiera de comercializare a cerealelor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele