Hidroelectrica are soluția să treacă peste ”băieții deștepți” din energie

2
energie-electrică
- Reclama -

Hidroelectrica aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte bilaterale direct cu marii furnizori şi pentru a elimina intermediarii cu comportamente speculative, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica. Cu alte cuvinte, șeful celei mai mari companii românești care produce curent electric curat – doar cu forța râurilor și a Dunării – are soluția să treacă peste ”băieții deștepți” din energie.

Acum, Guvernul și ministerul Energiei trebuie doar să gândească un OUG, dacă vor să rezolve problema prețului la energie electrică.

Bogdan Badea a fost întrebat de ce producătorii nu vând energie în această perioadă către furnizori, aşa cum afirmase, în aceeaşi conferinţă, şeful E.ON România, Volker Raffel.

Vezi aici intervenția lui Volker Raffel Avem curent dacă iarna e normală, dar nu știm cât va costa la primăvară

„A existat obligaţia pentru producători să furnizeze energie prin contracte bilaterale până la finalul anului pentru consumul propriu tehnologic şi ulterior au fost adăugate şi alte categorii. Pentru anul viitor nu există o astfel de obligaţie. De aceea, având în vedere istoria Hidroelectrica vizavi de contractele bilaterale, am preferat să participăm la creionarea unei pieţe competitive a contractelor bilaterale, astfel încât să avem un cadru cât mai competitiv”, a explicat reprezentantul Hidroelectrica.

Vezi și Producătorii de energie eoliană cer autorităţilor mai multă transparenţă în analiza efectuată pe piaţa energiei

- Reclama -

Aşa cum există o platformă pentru marii consumatori, aşa ar trebui să existe şi o piaţă specială pentru ca producătorii să încheie contracte bilaterale cu marii furnizori.

„Să eliminăm astfel o parte din comportamentele speculative care din păcate nu au lipsit în această perioadă şi care au contribuit din plin la creşterea artificială a preţurilor. Considerăm că o astfel de piaţă, care să scurteze drumul energiei de la producători la consumatori şi care să fie dedicată către marii furnizori care poartă responsabilitatea clienţilor în spate, este o soluţie care ne poate ajuta la depăşirea acestei crize şi la corectarea unor chestiuni de design a pieţei, care au dus la astfel de probleme”, a arătat Badea.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, directorul general al E.ON România, Volker Raffel, spusese că furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia.

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele