În 2018 românii au mers mai rar la service cu mașinile

0

În 2018, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de anul 2017 ca serie brută cu 6,7%, în timp ce afacerile service-urilor auto au scăzut cu 11,9%, arată datele comunicate joi de Institutul Național de Statistică – INS.

Avansul a fost consemnat „datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+35,6%), comerţul cu autovehicule (+14,5%) şi la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,8%)”, arată un comunicat al INS.

În schimb, paradoxal, activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 11,9%, chiar dacă România este țara mașinilor second-hand și service-urile auto sunt mereu supraaglomerate.

Decembrie, scădere abruptă față de noiembrie

Potrivit INS, în luna decembrie 2018 „volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete faţă de luna precedentă a scăzut ca serie brută, cu 6,9%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 1,8%”.

Citește și ROBOR-ul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele 5 luni

 

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cu 6,4% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,5%.

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Sursa: Revista-patronatelor.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele