În 30 de ani, cancerul de col uterin ar putea fi istorie

0
vaccin-hpv

Un studiu nou arată că vaccinul contra HPV a dus la reducerea dramatică a acestui tip de cancer și că boala ar putea fi complet eradicată în următorii 30 de ani, relatează Sky News, preluat de Digi24.

Cercetătorii scoțieni spun că vaccinarea contra virusului HPV a fetelor cu vârste de 12-13 ani a condus la „reducerea dramatică a incidenței cancerului, eradicând aproape toate cazurile de cancer de col uterin în stadiul 0 (precancer) la fetele tinere.

Oamenii de știință cred că vaccinarea la nivel mondial contra acestei forme de cancer ar putea însemna eradicarea definitivă a bolii. Fetele și adolescenetele sunt vaccinate contra virusului HPV în Anglia, iar Scoția a introdus programul național de imunizare contra HPV în 2008, pe fetele de 12-13 ani.

Citește și: Sorina Pintea se ”bate” în declarații ”logice” cu Petre Daea: ”Nu există un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Avem o evidenţă”

Astfel, în ultimii 10 ani, rata apariției cancerului de col uterin în cazul fetelor care au deja celule precanceroase a scăzut cu 89%. Cercetătorii au mai descoperit și că vârsta este un factor important în succesul acestui vaccin: imunizarea fetelor în vârstă de 12 ani este de aproape două ori mai eficientă decât imunizarea adolescentelor de 17 ani.

De asemenea, oamenii de știință au observat și că femeile care nu sunt vaccinate contra virusului HPV beneficiază de pe urma vaccinării altora, întrucât imunizarea a condus la răspândirea mai dificilă a virusului, care nu mai este purtat de la fel de multe persoane în urma vaccinării.

Vaccinul a fost creat pentru combaterea a două tulpini de HPV – tipul 16 și 18 – care sunt responsabile de cauzarea a 80% din cazurile de cancer de col uterin. Iar studiile au descoperit că acest vaccin protejează și împotriva alto trei tulpini de HPV.

Australia, prima țară care va elimina cancerul de col uterin

În 2007, Australia a fost printre primele ţări care au introdus un program de vaccinare împotriva HPV și se estimează că peste 20 de ani, Australia va deveni prima ţară din lume care va reuşi să eradice cancerul de col uterin.

Cercetătorii australieni spun că performanţa va fi realizată dacă se menţine stadiul actual al programului de vaccinare şi screening. Ei sunt convinşi că peste patru ani, această boală va fi clasificată ca o formă rară de cancer – adică vor exista doar şase îmbolnăviri la o sută de mii de cazuri.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele