În ce date se pune busuiocul sub pernă în 2023. Boboteaza este prima sărbătoare în care fetele nemăritate își pot visa alesul

0
- Reclama -

Doritoarele care vor să își viseze ursitul, trebuie să afle când să își pună busuioc sub pernă în 2023. Boboteaza este prima sărbătoare din an când fetele nemăritate îți pot visa alesul, dacă pun busuioc sub pernă. 

Boboteaza se sărbătorește pe 6 ianuarie, fiind urmată de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Zilele acestea sunt încărcate de tradiții și obiceiuri pe care majoritatea oamenilor le respectă cu sfințenie.

Când se pune busuioc sub pernă în 2023

Se spune că dacă puneți busuioc sub pernă, aveți șansa să aflați cine vă este ursitul. În poporul român există tradiția ca la anumite sărbători, fetele nemăritate să își pună busuioc sub pernă, ca să îl viseze pe cel cu care se vor căsători. Această tradiție se respectă în fiecare an, la următoarele sărbători:

Așadar tinerele care doresc să își viseze alesul și cum arată cel cu care se vor mărita, trebuie să își pună busuioc sub pernă în ajunul de Bobotează (6 ianuarie), în ajun de Sânziene (24 iunie) și de Sf. Andrei (30 noiembrie).

Citește și: Tradiții și obiceiuri creștine de Bobotează. Ce este bine să dai de pomană de Botezul Domnului

- Reclama -

Busuiocul care îți aduce alesul trebuie să fie sfințit

Ego.ro a scris câteva tradiții cu busuiocul sfințit:

  • Fetele nemăritate pot să-și afle ursitul în Ajun de Bobotează
  • Fetele trebuie să ceară sau să fure de la preot un fir de busuioc sfințit pentru a-l pune sub pernă. Se spune că peste noapte vor visa chipul celui cu care se vor căsători.
  • Tinerele trebuie să-și pună pe degetul inelar un fir de mătase roșie și un firicel de busuioc.
  • În trecut, se obișnuia ca fetele tinere și femeile necăsătorite să își pună busuioc la streașina casei
  • A doua zi, îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.
  • În ajun de Bobotează există și superstiția conform căreia dacă o femeie se împiedică și cade pe gheață, atunci, în viitorul apropiat, va avea loc o căsătorie.
- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele