În România există un sistem de alertare, premiat la nivel european! De ce nu este folosit de Protecţia Civilă

0

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a vorbit la Digi24 despre un sistem de alertare care există în România şi care a primit în 2006 marele premiu est-european. Este singurul sistem care dă magnitudinea în Vrancea şi care ajută, efectiv, la protecţia oamenilor, a spus Mărmureanu.

Beneficiarii sunt „câteva mii, conectaţi la noi”, a spus Mărmureanu.

“Avem această problemă cu domnul ministru secretar de stat cu Raed Arafat, pentru că are un alt sistem construit acum, care spune că nu intră pe partea de avertizare pe parte seisimică”, a adăugat însă Mărmureanu.

„Sistemul în secunda 4 ştim ce magnitudine avem şi dacă sistemul spune că am magnitudinea 7,1-7.2 atunci imediat suntem conectaţi la foarte multe lucruri din România, inclus Cernavodă, inclusiv la foarte multe lucruri guvernamentale. Sistemul funcţionează, nu ne facem probleme.

Dacă Protecţia Civilă nu vrea să folosească cu toate că sistemul e cotat şi a fost premiat în cadrul proiect european, nu ştiu dacă e corect sau nu.

În momentul în care eu cu acest sistem aflu că am magnitudinea 5,2 sau 5,7 sau 6 şi ceva nu are niciun sens să activez structurile care sunt critice pentru cutremure mari. Oricum noi trimitem semnale pentru că avem conexiuni cu toate”, a explicat Mărmureanu, la Jurnalul de Seară.

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele