În trimestrul al doilea din 2020, economia germană ar urma să sufere cel mai mare declin înregistrat din 1970

Radu Ramona

Economia germană, cea mai mare din Europa, ar urma să înregistreze, în trimestrul al doilea al acestui an, o contracţie de 9,8% din cauza pandemiei de coronavirus, cel mai mare declin înregistrat de la debutul publicării datelor statistice în anul 1970, arată prognozele publicate, în cursul zilei de astăzi, de principalele institute economice din Germania, transmite Reuters.

 

O contracţie de 9,8% ar fi dublă faţă de cea înregistrată de Germania în perioada crizei financiare din 2009.

Conform celor cinci institute economice (DIW, IfO, IfW, IWH şi RWI), această contracţie record se datorează măsurilor de carantină introduse pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Aceleaşi institute estimează că economia germană s-a contractat deja cu 1,9% în primele trei luni ale acestui an.

„Pandemia de coronavirus declanşează o amplă recesiune în Germania”, susţin institutele care reprezintă diferite curente de gândire economică.

Pe ansamblul acestui an, institutele mizează pe o contracţie a economiei de 4,2%, urmând ca măsurile adoptate de guvern pentru a contracara impactul coronavirusului să alimenteze o expansiune de 5,8% în 2021, relatează Agerpres.

Amploarea contracţiei preconizată pentru ansamblul acestui an este mai mică decât cifra de 5% avansată săptămâna trecută de ministrul Economiei, Peter Altmaier. Cu toate acestea, institutele au avertizat că există riscuri semnificative la adresa acestor prognoze, inclusiv probleme cu relansarea economiei după încetarea carantinei sau noi valuri de infecţie.

„Recesiunea va avea un impact profund asupra pieţei muncii şi finanţelor publice”, a declarat Timo Wollmershaeuser, director de analiză şi prognoză la institutul Ifo.

Potrivit acestuia rata şomajului ar putea creşte până la 5,9% din populaţia activă, adică 2,5 milioane de şomeri. În plus, 2,4 milioane de persoane ar urma să fie plasate în scheme de şomaj parţial.

Citeste si...  Superb, JO din 2021 se vor numi... JO - 2020

Prognozele bianuale, care sunt utilizate de Guvernul de la Berlin la elaborarea propriilor sale previziuni economice, sunt elaborate de German Institute for Economic Research din Berlin, Halle Institute for Economic Research, Ifo Institute din Munchen, Kiel Institute for the World Economy şi RWI-Leibniz Institute for Economic Research din Essen.

 

Citește și: Goldman Sachs: Economia mondială riscă un declin mai puternic decât cel înregistrat după 2008, din cauza pandemiei de COVID-19


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *