Înalta Curte a tras la sorți judecătorii din apelul lui Dragnea: Iulian Dragomir nu mai face parte din complet

Informateca

Înalta Curte a tras vineri la sorți judecătorii completurilor de 5 judecători, schimbând componența celui care îl va judeca pe Liviu Dragnea. Noul complet al liderului PSD este format din:

Cozma Rodica

Șelaru Valentin Horia

Judecător Neniţă Simona Cristina

Vasile Francisca Maria

Ilie ioana Alina

Completul anterior era format din:

Preşedinte – Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecător Dragomir Ilie Iulian
Membrii titulari:
1. Judecător Neniţă Simona Cristina
2. Judecător Grădinaru Daniel
3. Judecător Dragomir Florentina
4. Judecător Lefterache Lavinia Valeria
Membrii supleanţi :
1. Judecător Cobzariu Maricela
2. Judecător Enescu Dan Andrei
3. Judecător Şelaru Valentin Horia
4. Judecător Cerbu Silvia

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat joi, într-un comunicat de presă, că va schimba componența completurilor de 5 judecători care dau sentințele definitive în dosarele penale.

”La data de 9 noiembrie 2018, orele 10:00, la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Sala Secţiilor Unite, vor avea loc în ședință publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din data de 7 noiembrie 2018 prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

Potrivit unor surse judiciare, consultate de G4Media.ro, vor fi trași la sorți doar președinții completurilor, având în vedere că restul judecătorilor au fost trași la sorți la începutul anului.

Acest lucru înseamnă că preşedintele completului de apel care îl judecă pe Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, judecătorul Iulian Dragomir, are mari șanse să fie înlocuit. Dispare aşadar majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă liderului PSD, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Situaţia ar putea deveni şi mai confortabilă pentru Dragnea în funcţie de cine îi va lua locul judecătorului Dragomir. Dacă la sorţi va fi tras un magistrat favorabil liderului PSD şi, la termenul din decembrie, completul – devenit, între timp, favorabil lui Liviu Dragnea prin răsturnarea majorităţii de 3:2 – apucă să administreze probe, atunci acel complet va judeca dosarul și va da sentința finală în 2019, potrivit principiului continuităţii stabilit de CEDO, au explicat sursele G4Media.ro (detalii aici).

Citeste si...  Kovesi a lansat 300 de anchete

Curtea Constituțională a admis miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro. Potrivit surselor citate, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.

Decizia Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.

Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea adusă în 2013 legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.

În urma deciziei CCR, Înalta Curte ”va trebui să procedeze de îndată la alegerea prin tragere la sorți a tuturor judecătorilor din completurile de 5”.

Consecința deciziei, au mai explicat sursele citate, va fi că toate procesele în curs aflate la completurile de 5 de la ÎCCJ vor fi reluate.

Mai mult, cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu și-au epuizat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.

Citește și Liviu Avram: “Vila lui Dragnea de la Mamaia, construită pe un teren vândut milionarului care s-s sinucis, Costel Comana”

De Vlad Mitu

Citeste si...  Dragnea despre legea amnistiei și grațierii: "E un act de dreptate, mie nu îmi e frică de pușcărie"

Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *